Confidenţialitate

Statele Uniunii Europene vor stabili utilizarea ”pașaportului de vaccinare” | AUDIO

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că e în pregătire un astfel de document dar statele membre vor decide care va fi utilizarea sa precisă.

Potenţialul certificat medical ar urma sa  includă nu doar informații despre vaccinare, ci şi alte date medicale, precum prezenţa anticorpilor. Liderii statelor membre au cerut Comisiei să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, dar deocamdata nu există un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat.

În acest context, Ursula von der Leyen, a vorbit despre permisul medical european digital, ce ar urma sa contina  dovada că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor în cazul celor care nu au putut face încă vaccinul si  informaţii despre recuperarea medicală post-Covid-19, scopul fiind reluarea graduala a deplasărilor pentru muncă şi turism. Belgia sustine insa ca acest anunt genereaza  “confuzie”  cu atit mai mult cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat.

Grecia a cerut în ianuarie Comisiei Europene să instituie “certificate de vaccinare”. In replica, Germania şi Franţa au exclus posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate.  Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a subliniat că este necesar un cadru comun de reglementare care să respecte drepturile individuale şi să evite discriminarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu