Statele Unite vor riposta fara sa tina cont de rezultatul raportorilor Natiunilor Unite

Secretarul de stat John Kerry a declarat, in urma cu citeva minute, ca exista mii de dovezi ca regimul Bashar al Assad a folosit arme chimice impotriva populatiei si ca a ascuns dovezile atacului in care au murit cel putin 1,429 civili, inclusiv 426 copii.

Kerry a vorbit de faptul ca apropiatii regimului au fost preveniti de atac si ca se cunosc locurile de unde au plecat rachetele. Potrivit secretarului american, intrebarea actuala nu e ce se cunoaste despre atacul din Siria , ci ce anume trebuie facut:

‘E o problema de credibilitate, pentru ca sunt alte tari care nu respecta regulile internationale si care urmaresc cu atentie sa vada daca Siria scapa nepedepsita , pentru ca vor sa vada daca pot pune si ele lumea in pericol. Unii spun ca e riscant sa actionam, dar mai bine ne-am intreba care e riscul daca nu o facem? Acum, ca stim ceea ce stim, trebuie sa vedem ce facem. Presedintele Obama, Statele Unite, credem in ONU. Dar raportul lor nu va arata cine a folosit armele chimice, ci doar ca acestea au fost utilizate. Iar din cauza opozitiei Rusiei in Consiliul de Securitate nu vom putea obtine o coalizare internationala impotriva Siriei.’

Secretarul de stat a explicat apoi ca inainte de a se lua o decizie referitoare la o eventuala interventie , administratia americana se va consulta cu Congresul, cu aliatii si cu cetatenii. Presedintele Barack Obama insa un om care se tine de cuvint , spune John Kerry:

Stim cu totii ca dupa decenii de conflicte armate, poporul American e obosit . Credeti-ma , si eu sunt, dar asta nu ne absolva de implicare. Presedintele nostru a promis ca orice interventie va avea loc in Siria nu va fi la fel ca acelea din Irak, Afganistan sau Libia, nu va implica trupe, nu va fi pe termen nelimitat si nu va duce la razboi civil. Orice actiune va fi limitata la a ne asigura ca folosirea armelor chimice nu va mai fi posibila.’