Statele Unite se pregătesc să înăsprească regimul intrării străinilor pe teritoriul american

Camera Reprezentanților din SUA a votat marți cu o majoritate covârșitoare înăsprirea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii celor 38 de țări din programul Visa Waiver, pentru a-i împiedica pe eventualii jihadiști cu pașapoarte europene să ajungă liber pe teritoriul american.

Acest al doilea pachet legislativ major din domeniul securității adoptat de Camera Reprezentanților după atacurile de la Paris din 13 noiembrie a fost aprobat cu 407 voturi ‘pentru’ și 19 ‘împotrivă’.

Legea mai trebuie să treacă acum și de Senat, dar deocamdată data votului nu a fost stabilită.

Legea le va cere cetățenilor din programul Visa Waiver, care include majoritatea țărilor din Europa de Vest, să obțină o viză de călătorie pentru a intra în SUA dacă au fost în Siria, Irak, Iran sau Sudan în ultimii cinci ani.

Măsura vizează de asemenea și persoanele care au dublă cetățenie, dacă una dintre cetățenii este a unei țări din cele patru nominalizate.

Legea le cere de asemenea țărilor din acest program să fac schimb de informații cu autoritățile americane în legătură cu suspecții de terorism.

Aproape 20 de milioane de persoane intră anual în SUA prin acest program, care le permită să rămână pe teritoriul american timp de 90 de zile.

Programul Visa Waiver, lansat în 1986, vizează 38 de țări, între care și statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Poloniei și României, și a fost creat pentru a sprijini turismul și a consolida relațiile SUA cu aliații săi cei mai apropiați.

Asociația de apărare a libertății ACLU și alte organizații au denunțat legea, considerând-o discriminatorie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS