Statele Unite: Alegeri in New York

Locuitorii orasului isi aleg astazi primarul

Actualul primar, Michael Bloomberg își va încheia mandatul pe 31 decembrie. Agenția France Press vorbește despre sfârșitul unei domnii în fruntea acestei metropole conduse cu ‘o mână de fier’ timp de 12 ani.

Bloomberg, a cărui avere este estimată la 31 miliarde de dolari, a anunțat că se va dedica, de anul viitor, unor cauze precum lupta împotriva armelor de foc, imigraţia sau sănătatea publică.

Michael Bloomberg a preluat conducerea primăriei la 3 luni și jumătate după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Potrivit sondajelor, două treimi dintre alegătorii New York-ului doresc o schimbare de direcţie, de aceea favorit la acest scrutin este democratul Bill de Blasio, cu vederi clare de stânga.

Bloomberg a făcut și un bilanț al celor 3 mandate ale sale. Astfel în opinia sa, New York-ul a devenit ‘cel mai sigur dintre marile oraşe americane’, cu cel mai mic număr de omoruri în ultimii 50 de ani. Numărul turiștilor s-a înmulțit foarte mult – la peste 50 de milioane anul trecut, iar speranţa de viaţă a crescut cu doi ani şi jumătate.

Primarul se mai laudă și cu sute de hectare de spaţii verzi amenajate și mii de biciclete oferite la liber. Unii newyorkezi îi reproşează însă măsurile în domeniul sănătăţii publice – amintim, imediat ce a preluat conducerea metropolei a interzis fumatul în baruri şi restaurante. După ce va preda ștafeta pe 1 ianuarie, Bloomberg va pleca în primul său concediu din ultimii 12 ani, în Hawai şi Noua Zeelandă, unde va juca golf.