Confidenţialitate

Starea de alertă: Rămân închise restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi

Pe durata stării de alertă, rămân închise restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi.

Se redeschid, în schimb, centrele comerciale mici, magazinele cu ieşire directă în stradă, saloanele de îngrijire corporală, muzeele, bibliotecile şi sălile de expoziţii, cu respectarea regulilor de igienă.

”Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii. Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 activităţile de preparare a hranei, cât şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive in“, „room-service“, livrare la client, ”take-away” etc”, a declarat, joi seară, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Temporar, rămâne suspendată activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţa construită mai mare de 15.000 mp, în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

Sunt exceptate vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală şi a serviciilor de curăţătorie; vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului; activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Organizarea de evenimente cu public sau a manifestaţiilor este interzisă.

”Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau orice alte întruniri în spaţii deschise, precum şi de activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine şi de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, sunt exceptate slujbele religioase, care se pot desfăşura doar în aer liber, în exteriorul lăcaşurilor de cult.