Stare de alertă la groapa de gunoi Pata Rât

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat prefectului convocarea în regim de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea declarării stării de alertă la Pata Rât, ca urmare a incendiului care a izbucnit la fosta groapă de gunoi a Clujului.

Şi la această oră mai multe echipaje ale ISU Cluj acţionează pentru stingerea incendiului care a izbucnit cu mai bine de 12 ore în urmă la groapa de la Pata Rât.

Alin Tişe şi-a motivat cererea prin faptul că studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deșeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum și cantitățile semnificative de apă folosită la intervențiile pompierilor pentru stingerea incendiilor spontane.

În luna iulie o asemenea alunecare a deşeurilor a condus la formarea unui lac toxic de circa 6.000 de metri cubi.

Studiile geo arată că apa acumulată în adâncimea rampei determină o creștere substanțială a cantității de lichid toxic şi în plus există riscul real să apară alte alunecări necontrolabile de deșeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ar urma să dispună măsurile care se impun pentru rezolvarea situaţiei de la Pata Rât.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS