Confidenţialitate

SRI îl corectează din nou pe presedintele comisiei de control, Claudiu Manda

Noi precizari de la Serviciul Roman de informatii, dupa ce presedintele comisiei parlamentare de control , Claudiu Manda, a facut publice cifre neadevarate legate de mandatele de interceptare.
Este a doua oara cind SRI tine sa corecteze public declaratii bombastice facute de senatorul PSD – care a spus, intre altele, ca 6 milioane de romani ar fi fost interceptati.
Purtatorul de cuvint al SRI, Ovidiu Marincea, a explicat că Serviciul a facut interceptari in doar 28.800 de cazuri si că nu trebuie amestecate mandatele SRI pe siguranta nationala cu cele ale Politiei, pentru infractiuni de drept comun.

“Numărul de persoane pentru care au fost restrânse drepturi şi libertăţi, în baza autorizaţiilor eliberate de judecătorii ÎCCJ este de 20.907 persoane. În afară de acestea, mai există şi mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracţiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere ale Poliţiei pentru infracţiuni, de exemplu, ca furturi, tâlhării, delapidări, violenţă domestică, etc. Aici nu vorbim despre interceptarea convorbirilor telefonice făcută de SRI. Este profund incorect să amestecăm toate infracţiunile de drept comun săvârşite în România, pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică, cu mandatele de securitate naţională”, a declarat Marincea.

3 sunt cifrele vehiculate de presedintele comisiei de control asupra SRI, Claudiu Manda, despre care oficialul Serviciului spune că NU provin din informarile pe care SRI le-a pus la dispozitia opiniei publice.

“Am primit multe solicitări din partea dumneavoatră, din partea mass-media pentru a explica aceste cifre, însă cred că e rolul celor care le-au emis să le explice, întrucât din partea SRI nu au fost transmise aceste cifre prin vreo adresă niciunei instituţii. Prima cifră, 311.000 de mandate şi autorizaţii în total. Precizez că SRI nu a transmis niciun fel de adresă Comisiei parlamentare în care să fie menţionată această cifră. Eu, ca purtător de cuvânt, am auzit de această cifră, am văzut-o pe un studiu pe internet pe un blog din Cluj. A doua cifră – o medie de 20 de persoane interceptate pe un mandat. Preşedintele Comisiei de control asupra activităţii SRI a afirmat că, în opinia domniei sale şi a comisiei, din totalul mandatelor de securitate naţională amestecate cu cele pentru infracţiuni de drept comun au fost, citez, în medie, 20 de persoane interceptate pe mandat. Este o medie inexactă, dacă ţinem cont că în majoritatea mandatelor SRI, de exemplu, avem una, două persoane pe un mandat. A treia cifră este 6 milioane de români interceptaţi. Această cifră e rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog”, a afirmat Marincea.