Confidenţialitate

SRI îl contrazice pe preşedintele Comisiei parlamentare de control, Claudiu Manda

SRI a solicitat 28.784 de mandate de securitate naţională, din 2004, cind a intrat in vigoare legea privind prevenirea si combaterea terorismului, si pina in februarie 2016, cind Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale protocoalele de colaborare cu magistratii.
Precizările SRI vin dupa ce preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului, Claudiu Manda, a sustinut ca peste 6 milioane de persoane ar fi fost interceptate.
Serviciul Roman de Informatii detaliaza ca numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse, în condiţiile legii, în baza autorizaţiei eliberate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost de 20.907.
In 17.000 de cazuri, aceste măsuri au fost prelungite câte trei luni, tot în condiţiile legii.
De asemenea, peste 16.000 de persoane, dintre cele 20.900 vizate de mandatele iniţiale, s-au cerut completări ale măsurilor tehnice dispuse iniţial de instanţa de judecată.
SRI subliniaza că aceste date au fost puse la dispoziţia Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, la solicitarea acesteia, încă din noiembrie anul trecut.