SRI confirmă un nou atac cibernetic

Serviciul Român de Informații a confirmat noul atac informatic, ba chiar a adăugat că nu exclude apariția altora. Potrivit directorului CyberInt – divizia SRI care se ocupă cu securitatea cibernetică – cel puțin încă zece amenințări de acest fel ar fi posibile în viitorul apropiat.

Directorului CyberInt, Anton Rog, susține că atacul virtual în curs se distribuie la fel ca virului Wanna Cry, care a lovit, începând de vineri, sute de mii se utilizatori.

Știm despre ce fel de malware (virus) este vorba. Monero se numește. De distribuie prin același sistem ca Wanna Cry. Dacă instituțiile sau utilizatorii și-au actualizat aplicațiile, nu vor avea nici o problemă nici cu acest atac – a spus Anton Rog.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful CyberInt mai spune că SRI a trimis deja celor 54 de instituțiilor publice pe care să le ajute să se protejeje informatic o analiză privind posibilitatea unor noi atacuri.

Am trimis o estimare a noastră care ar fi zece pachete de securitate pe care utilizatorii trebuie să le instaleze. Iată că cel care a apărut nu este dintre cele zece, dar măsurile pe care noi le-am cerut acoperă și acest virus – a mai spus Anton Rog, șeful CyberInt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficialul serviciului de informații avertizează instituțiile publice să nu folosească produse de securitate informatică produse în țări ostile României.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că pe 5 mai, Spitalul județean Bacău a fost atacat cibernetic. Toate datele privind internările și externările au dispărut într-o zi. Însă, potirivt lui Ovidiu Marincea, o echipă a SRI Bacău a recuperat 90 % din aceste date.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS