Confidenţialitate

Spitalul de Boli Psihice Borşa: Peste 100 de pacienţi în mizerie

Un spital al infernului, așa poate fi descris Spitalul de Boli Psihice din Borșa, unde 110 pacienți sunt internați într-o clădire veche de 200 de ani.

Imobilul a aparținut familie Banffy, este monument istoric, tencuiala stă să cadă, saloanele sunt supra-aglomerate, iar băile sunt mizerabile.

De altfel, pacinții își fac nevoile și în curtea unității medicale.

Managerul Spitalului de Boli Psihice din Borșa, Ana Jucan spune că de la începutul anului nu au mai fost făcute nici măcar lucrări de igienizare, având în vedere că este în curs de finalizare o clădire nouă în care vor fi mutați pacienții.

“Se asigură condiţii bune de cazare. … În acea clădire sunt 110 pacienţi. Nu este periculos. Sigur, clădirea e degradată şi nu e aşa cum ne-am dori toţi să fie. Dar se pot asigura spaţii de cazare. Nu se poate asigura curăţenia, spaţii suficiente pentru fiecare pacient. Noi în fiecare an am igienizat şi am văruit pe interior. Anul acesta, pentru că intenţionăm să ieşim din acea clădire … nu am mai zugrăvit. Pe fiecare etaj sunt două toalete. Sigur, nu e suficient. Evident că nu poţi să asiguri într-o clădire care a fost construită pentru uzul unei familii, acum 200 de ani … nu poti cum să realizezi o infrastructură ca să asigure necesarul de băi. Oamenii mai merg şi în curte, pentru că noi am avut şi în curte grupuri sanitare. Noi avem pacienţi cu afecţiuni psihice, deci faptul că el are toaleta la 2 metri nu înseamnă că nu o să-şi facă necesităţile în curte din cauza afecţiunii pe care o are. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Emanuel Ungureanu – facebook