Spirometrii gratuite, în weekend, la Bucureşti

Societatea Română de Pneumologie anunţă că, în zilele de 17 şi 18 noiembrie, în Capitală vor fi efectuate sirometrii gratuite pentru depistarea Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), afecţiune cronică pulmonară.

Acţiunea face parte din campania “Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”.

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulți cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă și cu faptul că e normal să simți “ceva” dacă fumezi. (…) Și anul acesta, în weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9.00-17.00, îi așteptăm pe bucureșteni în fața magazinului Unirea (pe colțul dinspre Bulevardul Unirii) să-și facă o spirometrie. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot schimba viața persoanei care se testează, ameliorând imens calitatea vieții pacientului și prelungind supraviețuirea”, a spus, luni, preşedintele Societății Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, în cadrul unei conferinţe.

În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC. Medicii spun că această boală poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice și pot să fie confundate extrem de ușor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă:tuse, expectorație, senzație de sufocare,oboseală,toleranță scăzută la efort. Pentru că nu este diagnosticată din timp, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienții tratează toate celelalte afecțiuni neștiind, de fapt, că BPOC este cauza acestora.

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu  ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, care se face repede și nu doare.Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul  unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

Poluarea intradomiciliară și cea a aerului reprezintă factori de risc alarmanți și în creștere pentru apariția BPOC.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care atacă bronhiile și plămânii. Se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacității respiratorii.

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, dupa vârsta de 40 de ani. Experții preconizează că în următorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va crește atât de mult încât o va depăsi pe cea prin boli cardiovasculare.

Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronică, producția cronicăde spută (flegmă), șuieratul, gâfâitul,senzația de sufocare, oboseala accentuată,  toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă (dispneea).

Fără tratament, BPOC determină reducerea severă a capacității respiratorii, ceea ce duce la invaliditate și moarte prematură. De aceea, este esențial ca boala să fie depistată în faze incipiente, iar pentru a face acest lucru spirometria este indispensabilă. Dacă ai peste 40 ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut și trebuie să-ți faci spirometrie de două ori pe an.

Societatea Română de Pneumologie (SRP) este o organizație profesională și științifică nonprofit, cu personalitate juridică, formată în vederea organizării și promovării relațiilor profesionale și sociale ale membrilor săi în contextul luptei impotriva tuberculozei și a altor afectiuni respiratorii. S.R.P. (fostă „Societatea Română de Pneumoftiziologie”) este continuatoarea primelor organizații neguvernamentale din România care și-au dedicat activitatea luptei antituberculoase: „Societatea pentru profilaxia tuberculozei” (1901), „Societatea pentru studiul tuberculozei” (1929) și „Societatea de Ftiziologie” (1963).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare