Confidenţialitate

Specia de țînțar care răspândește Zika, depistată în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei

Ministerul Sănătății a atenționat Primăria Capitalei să revizuiască planul anual  de combatere a ţânţarilor, astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active şi pentru distrugerea celor din specia Aedes, cunoscuți ca vectori pentru transmiterea virusului Zika. Potrivit Profit.ro, un document oficial redactat  acum 10 zile  arată că  existenţa acestor țânțari  a “fost demonstrată şi documentată şi în Bucureşti” de către specialiştii Institutului Cantacuzino. Virusul Zika poate provoca microcefalie – o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat. Săptămâna trecută, OMS a avertizat că epidemia s-ar putea extinde în următoarea perioadă.

Specia de țînțar Aedes albopictus a fost identificată de specialiștii Institutului Cantacuzino în septembrie anul trecut  în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei, scrie News.ro.

Drept urmare, Institutul Naţional de Sănătate Publică , prin Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, a recomandat Primăriei intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele în care aceste insecte se înmulţesc, cât şi în jurul celor două mari spitale de boli infecţioase din Bucureşti (Institutul Matei Balş şi Spitalul Clinic Dr. Victor Babeş) , acolo unde ar putea fi internate cazurile suspecte de infecţie Zika de import, pentru a preveni răspândirea virusului în populaţia de ţânţari autohtoni.

Invocând acest pericol, luni, Primăria a atribuit în regim de urgenţă, deci fără licitaţie, serviciul de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie, motivind că procedura normală ar fi durat până la un an şi jumătate.

După aprobarea celorlalte documente necesare în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti se va face delegarea Serviciului public de salubrizare pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. Precedentul contract de dezinsecție, încheiat în 1996 cu firma 3D Romania, a expirat în decembrie. Curtea de Conturi a atras atentia  că Primăria Bucureşti plăteşte 2,5 milioane de euro anual pentru dezinsecție și deratizare, în condiţiile în care Budapesta, cu o suprafaţă de două ori mai mare, plăteşte de aproape patru ori mai puţin.