Spania – Victimele talidomidei dau in judecata compania producatoare

Medicamentul, prescris în anii 50 femeilor însărcinate împotriva grețurilor, a provocat malformații grave la membrele bebelușilor.

În Spania, victimele medicamentului Talidomida deschid astăzi un proces împotriva companiei farmaceutice care l-a fabricat.

Medicamentul, prescris în anii 50 femeilor însărcinate împotriva grețurilor, a provocat malformații grave la membrele bebelușilor.

180 de persoane din Spania care au suferit de pe urma talidomidei cer companiei farmaceutice Grünenthal despăgubiri de peste 200 milioane de euro.

În Germania, victimele au ajuns la acorduri cu firma producătoare, iar acestea primesc pensii pe viață din 1971.

În Spania, însă, compania a oferit 120.000 de euro pe an pentru toți cei afectați de talidomidă. Propunerea a fost respinsă.

În urmă cu 3 ani, guvernul spaniol anunța că le va plăti daune victimelor. 24 de persoane urmau să primească în total 100.000 de euro, potrivit decretului.

Medicamentul, vândut în peste 50 țări din toată lumea, a fost retras de pe piață în 1961, însă în Spania acesta ar mai fi fost folosit câțiva ani, în pofida interdicției mondiale.

În toată lumea, 10.000 de copii s-au născut fără brațe sau fără picioare, după ce mamele lor au luat aceste pastile pe perioada sarcinii.