Confidenţialitate

Spania: Născută pe barca ce-i aducea ilegal în țara iberică, fetița unor migranți a primit cetățenie spaniolă

O fetiţă născută la bordul unei ambarcaţiuni improvizate a unor migranți, care a intrat ilegal în Spania alături de mama ei, a primit cetăţenie spaniolă. Este o premieră pentru Spania în astfel de situații. Decizia finală a fost luată de instanță.

Fetiţa s-a născut pe 8 mai 2018 la bordul unei ambarcaţiuni şi a intrat în Spania în mod ilegal alături de mama sa. De atunci, ele locuiesc în Spania: mama și-a regularizat situația dar pentru fiica sa era refuzată înscrierea la starea civilă și nu putea avea acces la servicii sanitare și educație.

Acum, un tribunal din provincia spaniolă Guipúzcoa, din Ţara Bascilor, i-a acordat cetățenia spaniolă.

Este confirmată decizia unei instanţe de fond, din noiembrie 2021, dar care a fost contestată de avocatul poporului.

Instanţa a precizat că decizia a avut în vedere interesul superior al copilului: lăsarea acestei fetiţe cu statutul de „apatrid” ar fi plasat-o „într-o situaţie de inegalitate faţă de alţi copii”, ceea ce ar fi reprezentat „o negare semnificativă a drepturilor sale elementare şi fundamentale, inclusiv a dreptului la educaţie”, arată instanța.

Doar o curte de casaţie ar putea anula această hotărâre, cu excepţia cazului în care se constată o abatere de la procedură, se precizează în decizia instanței.

Peste 40.000 de migranţi, majoritatea din Maroc, au intrat pe mare în Spania în 2021, potrivit Ministerului de Interne spaniol.

Foto: Shutterstock