Spania: Compania Mc Donald’s, acuzată că refuză să mai servească români și romi

Compania Mc Donald’s din Spania este în centrul unui scandal: un angajat al unui magazin Mc Donald’s din Țara Bascilor ar fi publicat, pe rețelele de socializare, un document prin care conducerea lanțului de restaurante le cerea salariaților să nu îi servească pe români și pe țigani.

FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa a depus o plângere penală și le-a cerut explicații reprezentanților companiei.

 

Președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, Daniel Țecu a spus, la Europa FM, că a aflat despre acest incident de la un jurnalist spaniol. Acesta i-a atras atenția că un angajat al Mc Donald’s a postat pe internet un document intern care a stârnit comentarii aprinse, având în vedere conținutul acestuia.

”Conducerea acestui restaurant le spunea angajaților să nu servească români și țigani, pentru că, în nenumărate rânduri, ei au încercat să îi înșele pe vânzători cu bancnote false. Și că atunci când ei le-au spus că nu au schimbat sau că nu vor să îi servească au devenit agresivi. De asemenea, în document se mai spune că dacă ei devin agresivi să cheme poliția, ceea ce mi se pare cel mai bine, de fapt asta ar fi trebuit să facă de la început”, a spus Daniel Țecu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniel Țecu spune că a depus deja o plângere penală la adresa Mc Donald’s, companie pe care o acuză de compartament xenofob.

” Am sunat imediat la Mc Donald’s, am întrebat. Ei nu au negat, nici nu au confirmat. Au spus că au deschis o anchetă internă, însă am fost foarte îngrijorat de reacția celor care comentau la această postare. Foarte mulți comnetau destul de agresiv la adresa românilor și țiganilor”, a precizat liderul FADERE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele FADERE susține că, în general, comunitatea de români din Spania, este binevăzută de localnici, dar imaginea românilor are de multe ori de suferit din cauza romilor.

”Autoritățile din România ar trebui să facă neapărat ceva pentru integrarea romilor. Nu trebuie să uităm imaginea proastă pe care o creează romii care sunt aproape în toate intersecțiile din orașele mari, cerșind”, a precizat Daniel Țecu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Spania, trăiesc 800.000 de români, înregistrați cu acte în regulă. În realitate, numărul lor atinge 1 milion de persoane, 20 la sută dintre ei fiind muncitori sezonieri.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS