Spania: Cel putin 72 de morti si 140 de raniti, in urma deraierii unui tren

Tragedia a avut loc la aproximativ 4 kilometri distanță de gara din Santiago de Compostela.

Cel puțin 72 de persoane și-au pierdut viața iar alte aproximativ 140 au fost rănite după ce un tren de călători a deraiat ieri în nord-vestul țării.

Mai multe vagoane au ieșit de pe șine și s-au prăbușit unul peste altul. Potrivit cotidianului spaniol El Pais, impactul a fost atât de puternic încât unul dintre cele 8 vagoane a zburat 15 metri.

Acesta este cel mai grav accident feroviar din ultimele decenii din Spania.

Deraierea a avut loc la aproximativ 4 kilometri distanță de gara din Santiago de Compostela. Aproape 220 de oameni se aflau în trenul care asigura legătura între Madrid și localitatea El Ferrol, pe coasta galiciană.

Garnitura circula pe o cale ferată de mare viteză, iar potrivit presei iberice accidentul ar fi putut fi provocat de viteza excesivă.

‘Am auzit ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost cutremur’, a povestit un martor, care se afla la momentul accidentului în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.

‘Un vagon este distrus’ iar ‘cadavrele sunt pe şine’, a declarat preşedintele regiunii, vorbind de o scenă ‘dantescă’ şi raportând aproximativ 200 de răniţi.

Unul dintre pasagerii trenului a povestit pentru un post de radio spaniol că trenul a început să se încline în curbă, apoi a început să se balanseze iar mai multe vagoane au intrat unul în altul. Multă lume a rămas blocată în tren’.

Un alt pasager spune că trenul avea o viteză foarte mare, iar în curbă a ieșit de pe sine. Ce a urmat apoi a fost un dezastru. Acesta a mai povestit ca a avut noroc că el și mai mulți pasageri din vagonul în care se aflau au reușit să iasă din tren pe propriile picioare.

‘A fost o deraiere foarte violentă’, ‘nu avem niciun indiciu care să ne permită să vorbim de altceva’ în afară de un accident, a declarat prefectul Galiciei, aparent respingând ipoteza unui atentat.

Operațiunile de slavare au continuat pe tot parcursul nopții. În această dimineață premierul spaniol, Mariano Rajoy, este aşteptat la faţa locului.

Papa Francisc a făcut un apel la rugăciune pentru victimele catastrofei şi familiile acestora.