SPANIA: Cea mai gravă criză politică internă din ultimele decenii, după referendumul catalan

Spania se confruntă cu cea mai gravă criză internă din ultimele decenii, după o zi marcată de confruntări violente între susţinătorii referendumului pentru independenţa Cataloniei şi poliţiştii care au primit ordin de la Madrid să împiedice organizarea consultării populare.

Un ultim bilanţ indică aproape 800 de răniţi, mare parte în Barcelona. Imagini care dovedesc brutalitatea forţelor de ordine s-au răspândit mai ales în mediul online, stârnind îngrijorarea cancelariilor lumii. Înregistrări video au surprins momentul când un grup de pompieri a fost bătut de membri ai poliţiei centrale în timp ce proteja mulţimea de manifestanţi.

Au existat indente tensionate şi între poliţiştii trimişi în Catalonia şi cei locali.

Potrivit France Presse, ruptura din Spania pare să se adâncească.

90% dintre catalanii care au mers la urne s-au pronunţat pentru separarea de restul ţării. Prezenţa la vot a fost de 42%, în condiţiile în care numeroase urne au fost confiscate.

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunţat, duminică seara, că referendumul deschide calea pentru declararea unilaterală a independenţei.

La rândul său, primarul Barcelonei a condamnat răspunsul violent dat de guvernul de la Madrid. Deşi nu susţine separatiştii, Ada Colau consideră că locuitorii regiunii aveau dreptul să se pronunţe într-o problemă atât de delicată.

Premierul spaniol a respins ideea că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independenţă, ci mai degrabă o ‘parodie a democraţiei’. Mariano Rajoy a felicitat forţele de ordine pentru că ‘şi-au făcut treaba’. La Madrid, mii de persoane au ocupat Plaza del Sol, cerând demisia guvernului central. Opoziţia a cerut să fie reluat dialogul politic cu separatiştii catalani.

Violenţele de stradă au determinat ca meciul dintre FC Barcelona şi Las Palmas să se dispute cu porţile închise. Cu toate acestea, un bărbat a reuşit să se furişeze pe gazon. FC Barcelona a câştigat cu 3-0, două dintre goluri fiind marcate de Leo Messi. Federaţia spaniolă nu a acceptat cererea de amânare a meciului.

La finalul partidei, Gerard Pique a mărturisit, în lacrimi, că i-a fost foarte greu să joace fără suporteri în tribune.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS