Confidenţialitate

Spania a fost lovită de două ori de teroriști, în mai puțin de 10 ore

În Barcelona, o furgonetă a intrat joi dupa-amiaza în mulțime, pe bulevardul La Rambla, una dintre cele mai faimoase artere turistice din toată lumea.

Atacul – revendicat de Statul Islamic – s-a soldat cu 14 morți, după cum arată ultimele date comunicate de autorități.

Vineri noapte, un vehicul a intrat într-un grup de persoane în orașul Cambrils.

Guvernul catalan a anunțat vineri dimineață, oficial, că cele două atacuri au legătură unul cu altul.

Atacul terorist de joi s-a petrecut in centrul Barcelonei, in zona bulevardului La Rambla, foarte frecventat de turisti mai ales în această perioadă.

Potrivit martorilor, furgoneta rula cu 80 de kilometri la oră în momentul atacului, iar șoferul – un bărbat – a condus în zig-zag aproximativ 500 de metri până s-a urcat pe trotuar.

Vineri noapte, un al doilea atac a avut loc in Cambrils.

În jurul orei locale 00.00 (1 ora României), un Audi A3 a intrat în mulţime, pe faleza staţiunii balneare Cambrils, aflată la 120 de kilometri sud din Barcelona. Șapte oameni au fost răniți, printre care un polițist.

Patru dintre cei cinci “presupuşi terorişti” aflaţi la bordul vehiculului au fost ucişi pe loc, în timp ce al cincilea, rănit grav, a murit câteva minute mai târziu. El ar fi încercat să înjunghie oameni înainte de a înceta din viaţă.

Potrivit polițiștilor, atacatorii ucisi purtau centuri explozive.

O înregistrare video al unui martor din Cambrils, făcută publică de El Pais, arată imagini cu trei dintre cei uciși. Bărbatul care filmează observă că cei aflați la pământ aveau centuri explozive la brâu.

Date despre cei uciși și răniți în urma atacurilor

43 oameni și-au pierdut viața și alți 100 au fost răniți.

Un al treilea român a fost identificat printre persoanele rănite în urma atacului de la Barcelona, acesta fiind internat în spital, iar starea sa fiind stabilă, anunţă MAE.

 

Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetăţenii români răniţi sunt internaţi.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criză a MAE îşi continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistenţă consulară posibilă.

Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

Printre cei aproximativ 100 de răniţi se află şi trei români.

Anterior, agenţia spaniolă pentru protecţie civilă a anunţat că printre victim se află cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, România, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

Douăzeci şi şase de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. Unsprezece dintre ei sunt în stare gravă. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, va vizita Barcelona vineri.

Măsuri luate de autorități

Poliția catalană cere tututor celor care au informații despre atacurile din Barcelona sau Cambrils să contacteze autoritățile.

Șoferul care a intrat cu furgoneta în mulțimea din Barcelona este încă în liberatate.

Politia a anunțat că a arestat două persoane, după atacul din Barcelona, un marocan și un spaniol din Melilla, o enclavă spaniolă din nordul Africii, dar niciunul nu era șoferul dubei.

Spaniolul a fost arestat la Alcanar, o localitate unde, miercuri noaptea, o explozie într-o locuinţă s-a soldat cu un mort şi şapte răniţi. De altfel, Anchetatorii leagă această explozie de atentatul de la Barcelona.