Confidenţialitate

Sorin Paveliu, la Piața Victoriei: Anul acesta o să avem cu 100.000 de decese în plus | VIDEO

Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, a fost invitat la Piața Victoriei, cu Tudor Mușat, pentru a discuta despre importanța regulilor ce ar trebui respectate într-o aglomerație de persoane, cum este, de exemplu, un pelerinaj.

Cât de mult putem ține cont de reguli într-o aglomerație de persoane? Știm să respectăm aceste reguli?

„Doar o simplă limitare și aducerea de forțe de ordine nu face decît să ducă la un conflict între cele două părți dacă populația nu înțelege. În cazul de față ce o să faci? Dacă vezi că cineva nu păstrează distanța îl amendezi? Dacă vezi că îți trage masca sub nas îl amendezi? Nu”, a spus Sorin Paveliu.

Pe de altă parte, exepertul în sănătate publică este de părere că reprezentanții BOR au pornit de la o premisă greșită atunci când au decis să continue organizarea pelerinajelor.

„Premisa de la care pleacă Patriarhia este total incorectă, au spus «tu ne chemi la vot dar nu ne lași să mergem la pelerinaj?» Dar nu e același lucru, la moaște e un singur punct prin care trece lumea, pe când atunci când chemi bucureștenii la vot sunt mii de secții de votare și urne. (…)Măsura de amânare cu un an a acestui pelerinaj nu e deloc o măsură care să fie criticabilă, este corectă, dar nu este în schimb suficient de bine pregătită”, a susținut expertul în sănătate la Piața Victoriei.

În opinia lui Paveliu, Guvernul poartă și el o parte din vină, întrucât nu a ajuns la un consens cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, Executivul ar fi trebuit să se folosească și de actori, mulți dintre ei rămași fără un loc de muncă, pentru a se asigura că mesajele transmise ajung la populație și sunt înțelese pe deplin, așa cum s-a mai întîmplat de altfel și în trecut, a mai spus invitatul lui Tudor Mușat.

„Este și vina Guvernului că nu a făcut tot ce este posibil ca să tragă reprezentanții clerului, care reprezintă o rețea de comunicare și de comunicatori profesioniști. Oamenii ăștia țin speech-uri în fiecare săptămână, cel puțin, deci trebuie să îi atragi de partea ta. Avem actori, care șomează mulți dintre ei, n-am văzut clipuri cu actori. Când a fost vorba de fonduri europene și erau bani mulți, imediat am angajat actori profesioniști, care au transmis niște mesaje.”

„Mă aștept de la Guvern să comunice și să fie foarte ferm, adică în clipa în care ia o decizie și o pune în practică, până când se dovedește că este proastă să fie foarte ferm”, a mai spus Sorin Paveliu.

Expertul în sănătate publică a făcut și o predicție sumbră:

Anul acesta o să avem cu 100.000 de decese în plus și, ca să avem un termen de comparație, numărul de 100.000 înseamnă numărul de ostași români care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, deci nu e o cifră despre care să spui: «eh, erau bătrâni, aveau comorbidități».”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: