Confidenţialitate

Sorin Cîmpeanu: Planurile care stabilesc programa școlară în liceu vor fi gata la toamnă | AUDIO

Planurile cadru pentru liceu, clasele a 9-a și a 12-a, cele care stabilesc programa școlară, numărul de discipline și orele alocate acestora, vor fi gata în toamna anului viitor, nu anul acesta, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Decizia a fost luată după ce aceste planuri au fost lansate în dezbatere publică, dar au fost contestate chiar de cei care le-au întocmit. Ministrul spune că este nevoie ca acestea să fie adaptate cerințelor societății.

”Pe de o parte se dorește reducerea numărului de ore, pe săptămână, pe de altă parte se dorește introducerea unor discipline precum: educație financiară, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație juridică, educație sexuală. Toate sunt justificate. Se poate găsi o soluție inteligentă, un modul de educație pentru viață, de exemplu, care să aibă un timp bine determinat alocat, care să fie o disciplină mai puțin opțională, pentru că înțeleg că e nevoie de aceste competențe”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programa școlară ar putea deveni mai puțin aglomerată dacă anul școlar at fi prelungit, a sugerat fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, prezent la prima emisiune Deșteptarea României dedicată educației. Soluția nu este exclusă, spune Sorin Câmpeanu, fără să ofere mai multe detalii.

”Este această soluție la dispoziție, România are anul școlar cu o durată mai scurtă decât în multe alte state europene, însă din consultări înțelegem că elevii doresc o vacanță de vară cât mai lungă.

Elevii sau profesorii?

Păi, cine conduce școala, elevii, profesorii sau părinții? Ar putea să înceapă chiar mai devreme anul școlar, pentru a avea o durată mai lungă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit calendarului actual, următorul an școlar începe pe 13 septembrie 2021 și are 34 de săptămâni.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost invitatul emisiunii Deșteptarea României, în care a discutat în direct cu ascultătorii, despre problemele sistemului de învățământ dar și soluțiile pentru viitorul educației.