Confidenţialitate

Sorin Cîmpeanu, demonstrație pe rețelele sociale în care prezintă cum se face un test de salivă | VIDEO

Ministrul Educaţiei a lansat mai multe videoclipuri în care prezintă cum se face un test salivă și modul în care cei reposnsabili de distribuirea testelor în școli trebuie să manevreze componentele testelor.

Clipurile vin în contextul în care mai mulți părinți și sindicate ale profesorilor s-au plâns în weekend de modul de distribuire al testelor în școli.

Sunt 3 videoclipuri în care ministrul Sănătății Alexandru Rafila și cel al Educației prezintă un ghid pentru profesori si părinti, cum să recolteze și să realizeze testul de salivă pentru detectarea COVID19.

Într-unul dintre videoclipuri apare și un copil alături de cei doi oficiali.

Sorin Cîmpeanu arată cum se utilizează un test de salivă și afirmă că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut.

Ministrul Educației a postat încă un clip video în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, arată cum se folosește testele antigen pe bază de salivă.

Primele teste au ajuns la finalul săptămânii trecute, iar Federația Sindicatelor „Spiru Haret” s-a plâns modul în care a decurs livrarea testelor de salivă în școli, pentru că angajatii au fost chemați în mini-vacanță să preia testele și să le pregătească, astfel încât copiii să poată fi testați de COVID.

Și părinții se plâng de faptul că testele au fost împărțite în curtea școlii de către profesori fără să poarte mănuși, așadar, rezultatele testelor pot fi puse la îndoială, spun părinții.

A rămas la latitudinea directorilor de școli să decidă în functie de disponibilitatea profesorilor dacă fac testele în unitățile de învățământ sau le trimit acasă părinților pentru a le efectua aceștia copiilor.

Prima testare ar trebui făcută chiar la revenirea elevilor din mini-vacanță, joi, iar rezultatele trebuie comunicate prin email sau rețele sociale, directorilor de școli sau profesorilor.

Autor: Alexa Stănescu

Sursa foto: captură video Facebook/Sorin Mihai Cimpeanu

Citește și: Sindicatele din învățământ reclamă că felul în care sunt ambalate testele de salivă pentru elevi nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară | AUDIO