Confidenţialitate

Sindicatele din învățământ reclamă că felul în care sunt ambalate testele de salivă pentru elevi nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară | AUDIO

Federația Sindicatelor „Spiru Haret” pune sub semnul întrebării validitatea testelor de salivă, în condițiile în care acestea ajung să fie manipulate de cel puţin 3 persoane înainte să ajungă la elevi, întrucât nu toate piesele care formează kitul sunt ambalate şi sigiliate separat.

O bătaie de joc la adresa cadrelor didactice, așa caracterizează liderul Federației Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, modul în care a decurs livrarea testelor de salivă în școli. El spune că angajații unităților de învățământ au fost mobilizați în mini-vacanță să preia testele și să le pregătească, astfel încât copiii să poată fi testați de COVID.

Liderul Spiru Haret, Marius Nistor, în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:

„Ajunge în zona penibilului să fie chemați directorii vineri după-masă, în inspectoratele școlare și acolo să stea la coadă ca să-și ia testele pentru copii în plase, ambalate la grămadă. Este un lucru care, pur și simplu, consider că este o bătaie de joc la adresa sistemului educațional. Nimeni nu a pus în gardă profesorii, nimeni nu a pus în gardă unitățile școlare. Vineri, directorii au încărcat în plase testele care le-au revenit, s-au dus în școli și au început să dea telefoane să aducă personalul didactic, nedidactic și auxiliar auxiliar la treabă, pentru sortarea tuturor pieselor primite.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Conform deciziei autorităților, prima testare ar trebui făcută chiar la revenirea elevilor din mini-vacanță, joi. De cealaltă parte, autoritățile se apără și susțin că s-au respectat regulile.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat la Antena 3 că, peste tot în Europa, componentele testelor de salivă sunt livrate separat:

„Am discutat la IGSU iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea când este vorba de cantități mari, și în Germania și în alte state europene. Este o problemă, într-adevăr, este o complicație pentru personalul din învățământ dar sunt convins că acest lucru se va rezolva pentru că problema există, este mare dar avantajul testării este mult mai mare, iar profesorii din școli înțeleg foarte bine acest lucru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Dascălii spun că nu vor ca sarcina testării copiilor să cadă pe umerii lor, ci vor ca de acest lucru să se ocupe părinții acasă.

Într-o primă tranșă, au fost distribuite către școli 6 milioane și jumătate de teste rapide. Acestea trebuie să ajungă la elevi joia aceasta, pe 2 decembrie, după mini-vacanța de Ziua Națională.

Citește și: Misterul testelor rapide pentru elevi: Cum vor ajunge la cei care trebuie să le aplice? Profesorii reclamă felul în care testele au fost primite