Confidenţialitate

Soprana Letiția Vițelaru și bas baritonul Sorin Coliban în Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 2023, pe 30 octombrie, la Opera Națională din București

Luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București, va avea loc Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13. Spectacolul îi va avea ca solişti pe soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral. Din program, arii din opere celebre de Rossini, Verdi, Mozart, Puccini.

Spectacolul de pe scena Operei din București va încheia cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA – eveniment care promovează valorile românești în Europa – și care a început la Roma pe 1 octombrie. Artiști români din toate colțurile lumii au ajuns anul acesta în comunități din diaspora din Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, festivalul urmând să se încheie în România luni, pe 30 octombrie.

Realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a 13- ediție a fost itinerantă, călătorind de la Roma la Chișinău, apoi la Berlin, Paris, din nou la Roma şi la final, la București, cu un complex caracter internațional și urmărind, ca de fiecare dată, coagularea prin cultură a diasporei românești.

După deschiderea, pe 1 octombrie, în celebra Piazza di Spagna, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist “Țara Vrancei”, festivalul a continuat, tot la Roma, pe 4 octombrie, când Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București, a dirijat Orchestra de Cameră a Conservatorului ”Santa Cecilia”, cu mare succes, concertul aducând sute de români din diaspora în Sala Accademica a Conservatorului. Apoi, festivalul a ajuns la în Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chișinău, cu spectacolul de muzică și poezie “Aplauze pentru poet…pe scenă”, cu actrița Rodica Mandache, actorul Eduard Păuna și pianistul Cătălin Răducanu. Pe 12 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA a fost la Berlin, cu concertul susținut de pianistul Cristian Niculescu și de violoncelistul Radu Nagy, iar pe 13 octombrie, la Paris, cu concertul susținut de violonista Irina Mureșanu și pianista Dana Ciocârlie.  Pe data de 19 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA revine la Roma, cu două concerte, unul susținut de soprana Rodica Vică și de pianista Mara Dobrescu, director artistic al festivalului, pe 19 octombrie, urmat de recitalul de pian al Adelei Liculescu pe 21 octombrie. Pe 28 octombrie, tot la Roma, flautistul Matei Ioachimescu concertează alături de The Romanian Flute Ensemble, în Gala Pro Patria, în sala Conservatorului de muzică Santa Cecilia din Roma.

Luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București, va avea loc Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13 care încheie festivalul.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

PROGRAM MUZICAL

GALA EXTRAORDINARĂ DE OPERĂ

30.10.2023, ora 18.30

Opera Naţonală Română

Letiția Vițelaru ( soprană)

Sorin Coliban ( bas bariton)

Orchestra Metropolitană București

Dirijor Daniel Jinga

  1. Rossini – ”Barbierul din Sevilla”– Uvertura
  2. Rossini – ”La Cenerentola” – Don Magnifico – “Sia qualunque delle figlie”

Ch. Gounod –  ”Faust”  – Air des bijoux

  1. Verdi – Don Carlos – Philippe II – „Elle ne m‘aime pas… Je dormirai dans mon manteau royal“
  2. A.Mozart – ”Don Giovanni ”- La ci darem la mano – Zerlina / Don Giovanni

G.Verdi – ”La Traviata” – Preludiu

G.Verdi –  E strano…Sempre libera – La Traviata

  1. A. Mozart – Don Giovanni – Leporello – „Madamina , il catalogo e questo“

G.Puccini  – La Boheme –  Quando me’n vo

  1. Donizetti – Don Pasquale – Signorina, in tanta fretta – Norina / Don Pasquale
  2. Mascagni – Intermezzo din Cavalleria Rusticana
  3. Lehar – Die lustige Witwe– “Lippen schweigen” – Hanna / Danilo