Confidenţialitate

SONDAJ: 37% dintre respondenți consideră că jobul lor va fi afectat în următoarele 3 luni

Românii se tem pentru joburile lor în această perioadă incertă și au un motiv bine întemeiat – 86% dintre aceștia nu ar putea să se susțină fără jobul actual, după cum arată un sondaj online, derulat în aprilie pe platforma Undelucram.ro, o comunitate online dedicată angajaților din România.

19% dintre respondenți au menționat că în companiile la care lucrează s-au făcut deja disponibilizări. 22% dintre angajați consideră că angajatorii ar fi putut să acționeze diferit în privința șomajului tehnic

Companiile din România s-au adaptat rapid la situația de criză creată de pandemia de coronavirus, însă multe companii au fost luate pe nepregătite, neavând resurse sau un plan de urgență care să poată fi aplicat în acest context. Astfel, 22% dintre angajați s-au arătat nemulțumiți de modul în care companiile pentru care lucrează au gestionat trimiterea în șomaj tehnic.

Prin șomaj tehnic se înțelege suspendarea contractelor de muncă a angajaților în situația în care compania trebuie să reducă sau să întrerupă temporar activitatea. Din păcate, aceasta este doar o soluție de scurtă durată, iar angajatorii trebuie să se gândească la un plan pentru viitor.

“Criza de pe piața muncii cauzată de pandemia de Coronavirus cred că este un prilej bun din care să învățăm cu toții. Atât angajatorii, cât și angajații. Pe de o parte companiile să aloce bugete și să aibă planuri de rezervă pentru a asigura stabilitatea financiară a companiei în situații total neprevăzute. Pe de altă parte, ar fi indicat ca angajații să ia în calcul metode de economisire și formare profesională, astfel încât reconversia profesională să poată fi o soluție în astfel de situații. În orice caz, raportat cel puțin la răspunsurile primite la sondajul pe care l-am derulat, cele mai multe companii au reacționat prompt și s-au adaptat cât de bine au putut la situația de față.”, a menționat Costin Tudor, CEO și fondator Undelucram.ro

Chiar dacă există industrii care au fost afectate mai puțin de pandemia de coronavirus, potrivit sondajului cei mai mulți angajați se așteaptă ca industria în care activează să intre în criză economică în următoarele luni.

Printre efectele asupra bunăstării și stabilității financiare la care se așteaptă angajații în perioada următoare se numără:

● 37% se așteaptă ca job-ul să fie afectat per total
● 44% se așteaptă să li se micșoreze salariul
● 60% dintre respondenți se așteaptă la reducerea beneficiilor

Sondajul cu privire la șomajul tehnic și așteptările angajaților a fost realizat pe platforma Undelucram.ro, în luna aprilie 2020. Au fost colectate 2.833 de răspunsuri. Respondenții au avut de răspuns la 9 întrebări cu variante multiple de răspuns. Au fost luate în considerare doar răspunsurile celor care au completat în totalitate sondajul.