Confidenţialitate

SONDAJ: 3 sferturi dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă | AUDIO

Trei sferturi dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă, arată un sondaj IPSOS. Cei mai mulți respondenți consideră că profesorii reprezintă categoria cu cele mai întemeiate motive să își ceară drepturile prin grevă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

73% dintre români susțin grevele bugetarilor, opinia fiind împărtașită în egală măsură de femei și de bărbați, în toate regiunile țării. În proporție redusă (21%), populația consideră că angajații ar trebui să găsească altă modalitate pentru a rezolva revendicările.

Potrivit cercetării de piață, românii cred că profesorii sunt cei mai îndreptățiți să își ceară drepturile prin grevă. Atenția acordată sistemului de învățământ este împărtășită de adulții cu vârste de până la 50 de ani, însă mai puțin relevantă pentru generația 50-65 ani. Părinții sunt cei mai îngrijorați cu privire la sistemul de educație. De asemenea, preocuparea este mai intensă în rândul celor cu educație superioară și nivel peste mediu de venituri.

Sondajul IPSOS arată că și angajații din domeniul medical, urmați de cei din salubritate și transporturi se bucură de o opinie favorabilă din partea românilor în ceea ce privește solicitarea drepturilor prin grevă. La polul opus sunt mentionați parlamentarii, dar și personalul din ministere, administrațiile centrale și locale.

51% dintre români consideră că Executivul e obligat să ia măsurile corecte pentru ca angajații din sistemul public să nu ajungă la grevă.

Sondalul IPSOS a fost realizat în perioada 26-29 mai 2023 prin intervievarea online a 600 de adulți, și are o marjă de eroare de +/-4%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis primește sindicatele din Educație la discuții