Confidenţialitate

Solicitarea DNA de începere a urmăririi penale față de Gabriel Oprea a ajuns la Senat

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a trimis, vineri, Senatului solicitarea DNA de începere a urmăririi penale față de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Fostul ministru este acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

“În  conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, fost ministru al Afacerilor Interne şi viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal” anunţă Parchetul General.

Procurorii au amintit că ”în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19, agentul de politie Gigină Bogdan-Cosmin a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.”

La acel moment, Bogdan Gigină ”făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel.”

Procurorii DNA spun că la momentul producerii accidentului, fostul ministru Gabriel Oprea nu avea nicio urgență. El  se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni.

A cerut să fie însoțit permanent de poliție

Mai mult, procurorii DNA spun că fostul ministru Gabriel Oprea a ordonat să beneficieze permanent de un echipaj de poliție rutieră și ca echipajul să fie format ”atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere.”

Gabriel Oprea, spun procurorii, avea la dispoziție ”lucrători care aveau atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă).” Polițiștii erau nevoiți să stea tot timpul la dispoziția ministrului, așteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației. Procurorii mai spun că Gabriel Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere.

 

Tot procurorii amintesc că polițistul Bogdan Gigină circula în seara zilei de 20 octombrie cu o viteză de 84 km/h, o viteză mare, ținând cont că afară ploua. Viteza, potrivit DNA, ar fi fost stabilită chiar de către Gabriel Oprea care le-a spus polițiștilor din coloană ora la care voia să ajungă la destinație.

În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel.”

Procurorii susțin că au strâns la dosar mai multe probe care arată acest lucru. În plus mai există și două expertize criminalistice și o expertiză tehnică.

”Există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deținută i-l conferea și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoțea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.”

CITEȘTE ȘI: Gabriel Oprea, bănuit de ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină