Confidenţialitate

Soldații ruși fură din magazinele din Ucraina pentru a face rost de hrană. Unii soldați au început să se predea ucrainenilor | VIDEO

Așa reiese din imaginile suprinse fie camerele de supraveghere din magazine, fie de ucraineni care i-au filmat pe ruși în timp ce fugeau cu sacoșele. Rămași fără hrană, fără combustibil și cu moralul la pământ, unii soldați din Rusia au început să se predea autorităților ucrainene, scrie New York Times.

Doi militari ruși au fost filmați în timp ce fugeau cu sacoșele pline dintr-un magazin aflat în orașul Melitopol, din sudul Ucrainei. Iar alții, înarmați, au fost surprinși de camerele de supraveghere ale unui magazin alimentar când luau diverse produse.

Preluat de pe canalale de Telegram din Ucraina, a devenit viral și pe rețelele de socializare din România un filmuleț în care un șofer ucrainean oprește lângă un tanc rusesc staționat pe marginea drumului, undeva în estul țării, aproape de orașul Sumî.

„S-a stricat, băieți? S-a stricat?”,  întreabă șoferul, iar militarii ruși răspund că li s-a terminat motorina.

Pe lângă lipsa de alimente și combustibil, soldații se confruntă și cu un moral scăzut.

New York Times, care citează un înalt oficial de la Pentagon, scrie că mulți militari ruși, în special recruți tineri, s-au predat autorităților ucrainene, fără să lupte. Ba chiar, unii ar fi făcut intenționat găuri în rezervoarele de combustibil ale vehiculelor, pentru a evita lupta.

Oficialul american care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului a refuzat să spună cum au fost făcute aceste evaluări și cât de răspândite sunt aceste eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Jurnaliștii New York Times scriu că informațiile ar putea proveni din interceptări de comunicații și declarații ale soldaților ruși capturați și ar putea explica de ce convoiul de peste 60 de kilometri de tancuri și vehicule blindate se îndreaptă destul de lent către Kiev.

Oficialul de la Pentagon a subliniat însă că 80% din cei peste 150.000 de soldați ruși adunați la granițele Ucrainei s-au alăturat acum luptei și cel mai probabil, comandanții ruși care conduc acea coloană blindată către Kiev își regândesc planurile de luptă.

Autor: Alexandru Neagu

Foto: Screenshot Facebook / Vitalie Cojocari

Citește și: Refugiații ucraineni sosiți în Dobrogea, cazați în hotelurile de pe litoral. Klym, 7 ani: „Iubesc Ucraina, vreau să ma întorc la tata” | AUDIO

Citește și: Zelenski, interviu din buncărul secret pentru CNN: „Dacă ei nu sunt pregătiți pentru pace, înseamnă că doar pierzi timpul” | VIDEO

Citește și: Războiul din Ucraina, în a 7-a zi: Harkov aflat sub asediu. Atenționare de atacuri cu rachete îîn Kiev | LIVE TEXT