Confidenţialitate

Refugiații ucraineni sosiți în Dobrogea, cazați în hotelurile de pe litoral. Klym, 7 ani: „Iubesc Ucraina, vreau să ma întorc la tata” | AUDIO

Zeci de hotelieri de pe litoral și-au pus la dispoziție spațiile de cazare pentru găzduirea refugiaților din Ucraina, care intră în țară pe la Isaccea. Primăria Constanța funcționează ca un comandament care face legătura între autoritățile din Tulcea și constănțenii care oferă ajutoare materiale sau găzduire în case, pensiuni și hoteluri.

Că sunt hotelieri, proprietari de restaurante sau simpli cetățeni, constănțenii au sărit în ajutorul refugiaților ucrainieni care care fug de războiul din ce în ce mai agresiv. Ajutoarele, în alimente și îmbrăcăminte, se adună la Pavilionul Expozițional.

”Cei care au nevoie de cazare îi îndrumăm. Permanent primim oferte de cazare. Cei care au hotelurile deschise au și sunat către noi”, spune coordonatul comandamentului de ajutorarea, viceprimarul Ionuț Rusu.

Refugiații sunt primiți cu mare deschidere pe litoral. Suferința li se citește în ochi. Klym un puști de 7 ani, din Odesa plânge, incă speriat:

“Eu iubesc Ucraina mea și vreau să ma întorc la tata”, spune copilul, printre  lacrimi. Stă, cu sora lui mai mare și mama lor, într-un hotel din nordul stațiunii Mamaia. Se simt în siguranță.

„Am auzit bombele la 5 dimineața. Într-o oră am impachetat și am plecat. Aici în România, avem acum  un loc unde sa stăm. Dar suntem îngrijorati pentru toate rudele și prietenii care au rămas în Ucraina, pentru militarii care luptă”, vorbește cu glas tremurat Mylana, de 19 ani.

Fie că sunt doar în tranzit sau rămân la Constanța, refugiații primesc totul gratuit, subliniază hotelierul Mariana Guruianu. Ea găzduiește cinci familii:

„Au venit din Ucraina cum au putut și câți au putut pentru că sunt despărțiți. Unii au venit doar fetele, alții au venit cu copii cu tot. Încercăm să le oferim totul, cazare masă, servicii de spălătorie sau orice altceva ar mai avea nevoie”.

 Peste 8.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Dobrogea în ultimele zile numai prin punctul de trecere a frontierei, cu bacul, de la Isaccea.

De la declanşarea conflictului din Ucraina și până la miezul nopții trecute, au intrat în România puțin peste 113.000 de cetăţeni ucraineni, anunță Poliția de Frontieră.

Dintre aceștia, peste 68.000 au și părăsit teritoriul țării noastre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ghiulfer Predescu

Citește și: Zelenski, interviu din buncărul secret pentru CNN: „Dacă ei nu sunt pregătiți pentru pace, înseamnă că doar pierzi timpul” | VIDEO

Citește și: Refugiații ucraineni vor putea lucra în România fără aviz de angajare, anunță ANOFM | AUDIO

Citește și: Războiul din Ucraina, în a 7-a zi: Parașutiști ruși au ajuns în Harkov, oraș aflat sub asediu | LIVE TEXT