Soferii RATB se tem sa iasa pe traseu, din cauza defectiunilor tehnice ale vehiculelor

Sindicatul Transportatorilor din București avertizează: la RATB sunt probleme grave, iar siguranța călătorilor poate fi pusă în pericol.

Foarte multe autobuze, tramvaie și troleibuze au defecțiuni tehnice, iar șoferii ar putea refuza să mai iasă pe traseu – spun sindicaliștii.

Preşedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu susține că zilnic sunt retrase din circulație, din cauza defecțiunilor tehnice, peste 100 de autobuze, 13 troleibuze și 15 tramvaie. Uzura parcului de tramvaie este de peste 80 la sută, iar unele dintre ele sunt mai vechi de 40 de ani. Probleme sunt și la nivelul căii de rulare a tramvaielor: doar un sfert dintre macazuri sunt funcționale. În plus, în ultimii ani, nu a fost achiziționat niciun troleibuz, iar șoferilor le e teamă să mai iasă pe traseu, pentru că nu știu dacă siguranța călătorilor este asigurată.

Sindicaliștii spun că s-a ajuns la această situație, deoarece la conducerea Regiei Autonome de Transport sunt oameni politici și nu specialiști. În ultimii 4 ani, RATB a avut 5 directori generali, iar din 2014 este condusă de un director interimar. Sindicaliștii spun că ori de cîte ori se schimbă majoritatea în Consiliul General al Capitalei, se schimbă și consiliul de administrație al RATB. Așa că îi cer primarului Capitalei, Sorin Oprescu să ia măsuri pentru ca la RATB să fie numiți specialiști, iar regia să primească finanțarea necesară pentru ca mijloacele de transport în comun să circule în condiții de siguranță.