Sociologul Mircea Kivu dezvăluie că a colaborat cu Securitatea

Sociologul Mircea Kivu a scris pe pagina sa de Facebook că a fost colaborator al Securităţii la mijlocul anilor 1980. Acesta scrie ca angajamentul l-a luat din laşitate şi îi este ruşine de acțiunea sa. Dezvăluirile sunt făcute după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă, a scris pe reţeaua de socializare că a întrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei ”pete biografice”.

Mircea Kivu a relatat pe Facebook că a fost contactat de Securitate la puţin timp după ce devenise sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate .

”Se întâmpla la mijlocul anilor ’80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT) – actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o «discuţie» cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate”, a scris Mircea Kivu.

Sociologul a adăugat că a semnat un angajament scris că este de acord să informeze Securitatea despre acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol şi că şi-a ales numele de cod ”Mihai”.

Mircea Kivu a mai precizat că primele informaţii care au fost cerute au fost legate de un fost coleg de facultate care please din ţară cu câţiva ani înainte.
Apoi a fost contactat din nou, pentru a oferi informaţii despre un sociolog pe care îl cunoştea din timpul studenţiei şi a cărui soţie îi era colegă de birou. Ofiţerii de Securitate au insistat asupra legăturilor acestuia cu şefi ai comunităţii rome. ”Le-am spus că ştiu că este preocupat, ca sociolog, de studiul acestui grup etnic, fiind şi el rom, că întreprinde şi publică studii valoroase pe această temă, motiv pentru care are întâlniri cu membri ai acestei comunităţi, dar că nu cunosc mai multe detalii. Din nou, mi-au cerut să scriu toate acestea”, a povestit Mircea Kivu.

Sociologul a precizat că după ce i-a fost cerută o informare şi despre colega sa, i-a spus acesteia că Securitatea se interesează de ea şi de soţul ei. ”Mi-au mai cerut apoi o informare despre colega mea, soţia lui N.G. – dacă ştiu că frecventează Centrul Cultural American (de pe lângă Ambasada SUA). Le-am spus (şi am scris) că ştiam că frecventează bibioteca Centrului, de unde ia cărţi de specialitate (sociologie) pe care uneori ni le imprumută şi nouă, colegilor. I-am spus şi ei, între patru ochi, că Securitatea se interesează de ea şi de soţul ei, şi mi-a spus că bănuia (de fapt, era greu de crezut că ar fi posibil ca Securitatea să nu aibă cunoştinţă despre frecventarea Institutului American)”, a mai scris el.

Mircea Kivu a adăugat că în urma unei vizite în Israel i s-a cerut să dea o notă scrisă despre persoanele cu care s-a întâlnit acolo.

”Nu m-au mai căutat câţiva ani. Între timp, în 1986, un fost coleg de liceu şi bun prieten, care între timp emigrase în Israel, mi-a propus să-i fac o vizită. Convins că nu sunt şanse de succes, am făcut o cerere de paşaport. Spre surpriza mea, mi-a fost aprobată, astfel că la sfârşitul anului am petrecut o lună în Israel. La întoarcere, m-au contactat din nou, mi-au spus că abia atunci aflaseră că fusesem în străinătate. Mi-au cerut să le dau o notă scrisă despre persoanele cu care m-am întâlnit acolo (mă văzusem cu mai mulţi foşti colegi de liceu sau de facultate). Am scris lista celor cu care mă văzusem, şi câteva detalii de genul «este căsătorit, lucrează în domeniul…» – lucruri mai exacte chiar nu ştiam”, a amintit Mircea Kivu.

Sociologul a spus că după aceste dăţi nu a mai fost contactat şi că nu a primit niciodată bani sau alte foloase în schimbul notelor sale informative.

”P.S. Ştiam că CNSAS desfăşoară o investigaţie în privinţa mea, dar nu ştiu nimic despre o eventuală decizie care ar fi rezultat din această investigaţie. Un asemenea document nu mi-a fost adus la cunoştinţă”, a adăugat sociologul.

Dezvăluirile lui Mircea Kivu au loc după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă, a scris pe Facebook că publicaţia a întrerupt colaborarea cu sociologul pentru că acesta a fost colaborator al Securităţii.

”De ce nu mai scrie domnul Kivu în România liberă? Din motive de… Securitate! Mai mulţi cititori m-au întrebat în ultima vreme de ce nu mai scrie sociologul Mircea Kivu, altminteri extrem de activ pe reţelele sociale, la ziarul pe care-l conduc. Întrebarea era cât se poate de îndreptăţită. Au trecut mai bine de două luni de la ultimul comentariu apărut sub semnătura sa în România liberă”, a scris Sabin Orcan.

Directorul editorial al ziarului România liberă a precizat că a apreciat şi apreciază analizele realizate de Mircea Kivu, chiar dacă nu a fost întotdeauna de acord cu acestea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS