Confidenţialitate

Sociologul Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, fix incluziunea” | AUDIO

Sociologul Gelu Duminică a fost invitatul lui Marcel Bartic – gazda emisiunii „Academia Europa FM”. Gelul Duminică explică la Europa FM că în proiectele de lege ale Educației există un capitol ce privește în mod direct problema incluziunii, însă sociologul subliniază că „marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”.

„Era un capitol cinci care era fix pe incluziune. Și care, în mod normal, ar fi trebuit să trateze toți copiii care au nevoie de educație centrată pe nevoile copilului și de lucruri suplimentare. Din păcate, echipa care a lucrat pe acea lege a Educației a considerat că educația inclusivă trebuie să fie doar pentru copiii cu dizabilități. Și nici măcar acolo nu era tratată bine”, a explicat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „I-am atras atenția domnului Cîmpeanu că încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără”

„Eu am participat la câteva dezbateri, chiar am avut și o ceartă publică cu fostul ministru Cîmpeanu în care i-am atras atenția că, de fapt, domnia sa încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără, și că reformează tot ce înseamnă educație inclusivă la nivel european, și că este chiar un inovator. Numai că inovația domniei sale nu este susținută și de cifre, date și studii. Că domnia sa se consideră mai deștept decât toată lumea. I-am spus lucrurile acestea, ne-am certat destul de zdravăn, chiar public”, a spus sociologul.

„Faptul că eu am dreptate… Trebuie doar să citești toate analizele pe care OECD, UNICEF, Comisia Europeană, World Vision, Salvați Copiii le dă pe subiect. Trebuie să ne uităm la literatura și la politicile publice din toate țările europene, nu numai din spațiul est-european, să vedem cum au făcut politicile de incluziune și să vedem că nu are nicio legătură cu ceea ce ministrul Cîmpeanu și echipa domniei sale au propus în acele legi”, a adăugat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”

„Sper ca noul ministru să facă și să țină cont de căile bătătorite de alții. Haideți să nu reinventăm roata și să-nțelegem că marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea. Este fix clivajul enorm pe care îl avem între comunități vulnerabile, inclusiv comunitățile cu romi, școlile care deservesc aceste comunități, și marile aglomerări urbane. Între centrul marilor aglomerări urbane și periferia marilor aglomerări urbane”, a explicat Gelu Duminică.

Dacă ne ducem în București, de exemplu, în Giulești sau Ferentari, nu are nicio legătură cu Sava și Caragiale. Ele sunt în București, însă dacă vă duceți să vedeți cum arată Liceul Energetic de pe Ferentari versus Liceul Caragiale din centru o să vedeți ce șanse dăm noi copiilor. Ce copii accesează acolo, cu ce bagaj socio-emoțional crunt și ce copii accesează celălalt liceu”, a mai spus sociologul Gelu Duminică la Europa FM.

Ascultă întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Emilia Șercan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie” | VIDEO