Confidenţialitate

Societatea Ornitologică Română: O specie de pasăre siberiană a fost descoperită în Dobrogea

Ornitologii au reuşit pentru prima dată în România să documenteze fotografic o specie de pasăre siberiană – Fâsa lui Richard (Anthus richardi).

Societatea Ornitologică Română precizează că pasărea a fost observată de directorul de conservare al Societăţii Ornitologice Române, Ciprian Fântână, în zona lacului Techirghiol.

“Eram la Techirghiol într-un program de monitorizare a speciilor de păsări migratoare şi de apă. În timp ce număram călifarii, am observat o pasăre de dimensiuni mici care s-a ridicat în zbor de la malul apei şi care a scos un sunet care mi-a amintit de Anthus richardi. Din fericire, am putut-o urmări cu luneta şi să îmi dau seama unde s-a reaşezat. M-am apropiat de locaţie şi după o perioadă relativ scurtă am reuşit să fac şi câteva poze ca să documentez observaţia”, a spus Ciprian Fântână – potrivit unui comunicat transmis de SOR.

Pasărea a fost observată pe 20 decembrie, iar lacul Techirghiol a devenit un loc de întâlnire şi pentru alţi biologi, notează Agerpres. Nu este prima observaţie în ţara noastră, ci a treia, dar este pentru prima oară când biologii au reuşit să şi fotografieze pasărea.

Această pasăre cuibăreşte în Siberia, în Asia şi iernează în India şi în Asia de sud-est. Apare foarte rar, dar regulat, în vestul Europei, şi de obicei toamna, între lunile septembrie şi noiembrie. Fâsele sunt păsări mici, au o lungime a corpului care ajunge la maximum 20 de centimetri şi o greutate de 25-36 de grame. Nici când îşi desfac aripile nu sunt impresionante, anvergura ajunge la 33 de centimetri. Sunt înrudite cu codobaturile, sunt extrem de circumspecte şi nu permit apropierea oamenilor, arată SOR.