Societatea civilă şi ambasadorii, revoltaţi de imunitatea lui Gabriel Oprea

Val de reacţii după ce Senatul l-a scăpat pe Gabriel Oprea de anchetarea pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină.

Agentul făcea parte din coloana fostului ministru de interne şi se grăbea să-i deschidă acestuia calea spre casă, pe 20 octombrie 2015. Agentul a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe Calea Ştirbei Vodă.

Gabriel Oprea dispunea de 27 de poliţişti din cei 60-80 de la Rutieră iar procurorii spun că ar fi folosit abuziv coloana oficială.

După ce senatorii au făcut scut în apărarea colegului, un protest al societăţii civile a fost  iniţiat pe Facebook. Până acum, câteva sute de persoane şi-au anunţat prezenţa la mitingul din  faţa Senatului, programat joi, la ora 18.00.

Ambasadorul Marii Britanii a subliniat că în democraţie un principiu important este acela că legea trebuie să fie egală pentru toţi. Paul Brummell a reamintit că într-un raport privind Mecanismul de cooperare şi verificare se recomanda stabilirea unor  principii clare pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, s-a arătat dezamăgit de votul în cazul Oprea. Diplomatul a menționat că nevinovăţia se stabileşte în sala de judecată, nu în Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat că problema României nu este lipsa legislatiei, ci  faptul  că se aplică legea în mod discriminatoriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp,  la ieşirea de la termenul de judecată în dosarul Limuzina, Gabriel Oprea a continuat să repete aceleaşi scuze şi să dea –voalat- vina pe motociclist pentru accidentul în care acesta şi-a pierdut viaţa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Şi mama poliţistului  Bogdan Gigină a comentat pe Facebook votul senatorilor, spunând că persoana care fură o găină ajunge la închisoare, însă “cel care stă cuminte pe bancheta din spate a maşinii nefăcându-se vinovat de nimic, trăieşte frumos, văzându-şi liniştit de viaţă”.

Carmen Gigină a povestit apoi ce a trăit în seara zilei de 20 octombrie 2015, când şi-a văzut fiul la spital cu gâtul retezat şi chipul plin de sânge. ”Azi privim neputincioşi la nedreptatea făcută copilului nostru”,a scris Carmen Gigină, care speră ca ancheta să continue.

Din cei 73 de senatori, MEDIAFAX a identificat 24 provenind de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR-işti care au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru de interne şi vicepremier Gabriel Oprea.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS