Slujbe religioase la Săvârșin, în memoria Reginei Ana

La Săvârșin, în județul Arad, clopotele vor răsuna de trei ori pe zi până după înmormântarea din 13 august. În acest interval, sunt programate şi slujbe de pomenire.

Localnicii din Săvârșin spun, deja, că sărbătorile de iarnă vor fi de acum mult mai triste fără prezenţa Reginei Ana la Castelul Săvârşin.

Regina a ajuns pentru prima oară la Săvârșin în 1995. A călătorit atunci singură, pentru că Regelui Mihai – care venise la înmormântarea liderului țărănist Corneliu Coposu – i-a fost interzisă intrarea în România.

În scurta sa vizită la Săvârșin, Regina Ana a fost găzduită în casa unor localnici. Fiica familiei care a primit-o pe Regină, Carmen Constantin (care a stat de vorbă cu corespondentul Europa FM la Arad, Ciprian Boițiu) își amintește momentul:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eram elevă în clasa a XII-a, în 1995. Familia mea a hotărât și și-a asumat răspunderea să o găzduiască pe Regină. A fost la muzeul de la Săvârșin și apoi a venit la noi în gospodărie. Cu emoție a venit, și cu modestia care o caracteriza. Era o fire modestă și simpatică. Erau căpșune de sezon atunci și cu asta am servit-o.

Camera în care a poposit Regina doar pentru câteva ore a fost transformată într-un mic muzeu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avem fotografii, corespondeța bunicilor cu familia regală. Avem tablouri, medaliile pe care bunicul meu le-a primit de la Rege, un brevet…

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS