Sleep Shepherd Blue, bentiţa cu senzori care te ajută să adormi (VIDEO)

În timpul somnului, creierul trece prin mai multe etape, caracterizate de variații în frecvența undelor cerebrale. Foarte general spus, somnul profund este asociat cu o frecvență mai scăzută a undelor cerebrale, iar starea de trezie cu o frecvență mai mare.

 

De la asta a pornit inventatorul gadgetului. Este un inginer de la MIT a cărui fetiță suferea de o afecțiune a somnului. Copilul nu putea dormi și medicii au început să-i administreze somnifere. Efectele acestor medicamente sunt însă foarte dure, așa încăt tatăl ei a căutat o cale să rezolve altfel problema.

El a construit un dispozitiv ca o bentiță, căreia i-a atașat un senzor de măsurare a undelor cerebrale și două difuzoare capabile să emită pulsații subtile în ritmul undelor cerebrale, un fel de encefalograf miniatural, portabil, sincronizat cu niște căști audio.

Apoi, i-a dat o formă acceptabilă, cu materiale de bună calitate, și a testat dispozitivul. Fetița a scăpat de probleme.

Cum funcționează? La culcare îți pui bentița pe cap, astfel încât să-ți acopere și urechile. Pornești aplicația de smartphone și-i comanzi somn! Senzorul măsoară undele cerebrale și începe să emită propriile pulsații discrete. Creierul tău se sincronizează cu aceste pulsații, care sunt scăzute încetișor, până ce purtătorul adoarme – și doarme un somn profund, de calitate.

Emisia pulsațiilor se oprește când utilizatorul e adormit profund, dar repornește dacă senzorul simte că frecvența undelor cerebrale începe să crească. Practic, ești adormit la loc.

Dimineață, gadgetul acționează invers – ridică încetișor frecvența pulsațiilor, ajutându-te să te trezești încetișor, perfect odihnit.

Dispozitivul există și este funcțional, inventatorul strânge acum bani pentru producția de masă. A strâns deja 405.000 de dolari, în condițiile în care finanțarea solicitată era de 25.000 de dolari.