Confidenţialitate

Situația centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. La unele nu răspunde nimeni, altele nu au fost înștiințate

Au fost înfiinţate 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. Acestea ar urma să asigure accesul mai uşor la asistenţă medicală pentru cei mici şi să reducă aglomeraţia şi timpul de aşteptare în Unităţile de Primiri Urgenţe.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei aflati sub tratament, dar a căror stare se agravează vor fi trimisi de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, acestea au circuite funcţionale separate, unde cei mici vor fi evaluaţi clinic, imagistic şi biologic de medicii specialişti.

Europa FM a încercat să ia legatura telefonic cu aceste centre: la unele nu a răspuns nimeni, altele nu au fost înca înștiințate, iar de la spitalele mari ni s-a transmis că din totdeauna au primit copii cu viroze.

În București sunt două astfel de centre: la Spitalul Gomoiu și la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Sunt județe cu mai multe centre, în timp ce în Hunedoara, Olt, Galați sau Mehedinți nu există niciunul.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcţionaţi de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital.

Lista centrelor o puteți găsi aici, pe pagina web a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Foto: Shutterstock

Citește și: Pacienții ar putea să se programeze contracost la un anumit doctor de la stat în afara programului. „Nu cred că se va întâmpla”, spune președintele Colegiului Medicilor