Confidenţialitate

Pacienții ar putea să se programeze contracost la un anumit doctor de la stat în afara programului. „Nu cred că se va întâmpla”, spune președintele Colegiului Medicilor

Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru pacienții care plătesc deja asigurări, dar care vor să se programeze la un anumit doctor. Măsura apare în Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2023-2030, lansată în dezbatere publică.

Ministrul Alexandru Rafila spune că nu e vorba de o taxă suplimentară, ci de furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului:

„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară, este o minciună, problema este a unui pilot, să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic care lucrează în această unitate sanitară publică, poate să preteze în regim privat o anumită activitate medicală. Pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic. Asta nu înseamnă că pacientul în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite, e vorba de o opțiune.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Rafila spune că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după programul de lucru, un medic poate oferi consultații în sistem privat:

„În momentul de față această opțiune este doar în zona unităților private și propunerea de pilot este doar pentru una sau două sau trei unități sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv, dacă doresc să lucreze peste program, să poată să o facă în regim privat dacă există solicitări pentru anumiți medici dincolo de program. E vorba de reținerea unei sume de bani de către spitalul public și o altă sumă de bani este retribuită pentru activitatea medicală suplimentară medicul sau asistenta medicală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, își exprimă rezervele că un asemenea sistem, de co-plată pentru acces la un anume doctor, ar putea funcționa în curând în România:

„Să spunem că ar fi un sistem programat, dacă un medic din București este foarte bun și un pacient din Cluj vrea să ajungă la acest doctor, să se programeze, în loc să fie văzut la o policlinică privată, să fie văzut la spital. Nici medicii nu sunt de acord pentru că ar fi o oarecare discriminare și nici mecanismele. Din câte suntem noi obișnuiți în România lucrurile merg foarte greu, nu cred că se va întâmpla așa ceva. Așteptăm un mecanism prin care să se întâmple acest lucru, cu programare transparentă, cu plată transparentă, nu cred că se va întâmpla așa ceva.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Medicii de familie cer Guvernului să aloce pentru anul viitor 7 miliarde de lei pentru finanţarea asistenţei medicale primare