Confidenţialitate

Sistemul de circulaţie interoceanic AMOC, la cel mai scăzut nivel din ultimul mileniu

Sistemul de circulaţie interoceanic AMOC – curenţii oceanici calzi şi reci care circulă sub o formă asemănătoare unei benzi rulante – a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul mileniu.

Sistemul său de transfer se bazează pe diferenţele de temperatură şi salinitate ce determină densitatea apei. Specialiștii avertizează că efectele vor fi resimțite sub forma unor fenomene meteo mai intense, în perioada următoare, potrivit unei ample cercetări publicate în revista Nature Geoscience.

O slăbire mai accentuată a sistemului Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) ce transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului ar putea produce furtuni mai puternice în Marea Britanie, ierni mai geroase, dar şi o creştere a numărului de valuri de caniculă şi a perioadelor de secetă în Europa.

Oamenii de ştiinţă estimează că AMOC riscă să fie slăbit şi mai mult dacă încălzirea globală continuă şi s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârşitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un aşa-numit „prag critic” în care nivelul instabilităţii nu va mai putea fi controlat.

Stefan Rahmstorf, de la Institutul Potsdam pentru Cercetare a Impactului Climatic şi coautor al studiului publicat în revista Nature Geoscience, a declarat pentru The Guardian că circulaţia curenţilor atlantici s-a diminuat deja cu aproape 15%, iar impactul a fost vizibil.

“În 20 – 30 de ani este posibilă o încetinire şi mai mare, iar asta inevitabil va influenţa vremea, aşa că am putea vedea o creştere a numărului de furtuni şi a valurilor de caniculă în Europa, şi o creştere a nivelului mării pe coasta de est a SUA”, a spus Stefan Rahmstorf.

ILUSTRAȚIE: Jakob Owens / Unsplash