Confidenţialitate

Sistemul de Apărare din România, între stat și privat. Rareș Năstase: MApN mi-a recunoscut că știe cu 10 ani înainte ce urmează să se cumpere, ce programe de înzestrare se fac | VIDEO

România și-a propus să investească 30 de miliarde de euro pentru înzestrarea Armatei Române în decurs de aproape 6 ani – până în 2030. Cu toate acestea, România se împarte în două tabere: companii de stat specializate în armament care sunt abandonate și companii private specializate în armament – acestea din urmă având succes. Cât de pregătită este România din punct de vedere militar dacă ar putea izbucni un război? „România, te iubesc!” a venit luni la „România în Direct” pentru a prezenta noua anchetă care gravitează în jurul Sitemului de Apărare și Armatei Române. „MApN mi-a recunoscut că știe cu 10 ani înainte ce urmează să se cumpere, ce programe de înzestrare se fac. Nu sunt chestiuni de azi pe mâine” a spus Rareș Năstase la Europa FM.

Rareș Năstase: „Noi suntem stat membru NATO, dar nu putem să ne bazăm pe faptul că ne apără alții”

Cătălin Striblea: Statul nostru a hotărât ca în următorii ani să investim în armament: tancuri, vase, avioane, muniție, soldați, pentru că la porțile NATO este un război și noi ar trebui să fim pregătiți, nu ca acum cât de cât sau spre deloc. Toată Europa face acest lucru: își pune industriile în zone de război și este firesc să cheltuiești când cineva te amenință. Pe de altă parte, fiecare ban luat sau dus la Apărare înseamnă bani mai puțini în alte zone.

Ancheta „România, te iubesc!” arată că nici la pregătire nu suntem cei mai buni și descrie două stări de fapt:

  • 1 – Sunt companii de stat abandonate;
  • 2 – Sunt companii private care au vrut să facă o afacere și le merge din plin.

Cât de pregătită este România din punct de vedere militar dacă ar putea izbucni un război?

Rareș Năstase: „Și noi am pornit cu acest demers jurnalistic tot de la această întrebare: ce s-ar întâmpla dacă? Și am vorbit de un scenariu cu un conflict armat într-o perioadă scurtă. Fără să panicăm pe nimeni, am întrebat ce se întâmplă cu industria de Apărare. Mai ales că am văzut că la nivel european semnalul acesta este: americanii îl dau de mult, președintele Franței a tot vorbit de vreo câteva ori de trecerea la economie de război.

Mai nou, am văzut că și cancelarul Germaniei a tot făcut vizite prin fabricile lor din Germania pe zona de Apărare și a spus că trebuie sporite capacitățile. E clar un efort de înarmare la nivel mondial sau cel puțin european și clar și România trebuie să se alinieze. Noi suntem stat membru NATO, dar nu putem să ne bazăm pe faptul că ne apără alții”.

Rareș Năstase: „MApN mi-a recunoscut că știe cu 10 ani înainte ce urmează să se cumpere, ce programe de înzestrare se fac. Nu sunt chestiuni de azi pe mâine”

Cătălin Striblea: Dacă mâine ar fi ceva – să zicem, pe termen scurt – avem cu ce trage? Asta este prima întrebare.

Rareș Năstase: „Dacă îi întreb pe cei de la MApN, da, avem cu ce trage. Pe de altă parte, tot ei ne spun că au nevoie de muniție de anumite calibre pe care nu le produce industria de Apărare din România, nici de stat, nici privată”.

Cătălin Striblea: Așa-numita muniție NATO.

Rareș Năstase: „Exact. Muniția NATO, pentru că Armata Română se dotează – cumpără armament și echipamente militare la standard NATO. Adică nu ne mai permitem să luăm altceva. Și atunci, ca să fie la standard NATO ar trebui ca și industria noastră de Apărare să fie pregătită să livreze la standard NATO. Ce m-a surprins pe mine cu ocazia acestui reportaj este faptul că cei de la MApN mi-au recunoscut că trimit cu zece de ani – un deceniu înainte – industria de Apărare de la noi, de stat, la Ministerul Economiei, de la Romarm.

Ei știu acolo cu zece ani înainte ce urmează să se cumpere, ce programe de înzestrare se fac. Nu sunt chestiuni de azi pe mâine. Și atunci, cumva, de acum zece ani ar fi trebuit să știe, de exemplu, că acum se cumpără Piranha 5.

În perioada aceast este programul care a început în 2018 și muniția de calibrul 30 ar fi trebuit să fie propusă și la noi. Sau cel puțin asta cere Armata Română. Avem Piranha 5, avem avioanele F16 pe care se pune de asemenea muniție de calibrul 30 și este nevoie și ne întrebăm ce facem cu avioanele respective, piloții se antrenează, vor să le piloteze cât mai bine. Ideea este: ce se întâmplă dacă au nevoie să și tragă?”.

Rareș Năstase: „Noi am cumpărat Tancurile Abrams și urmează să ne vină în 2026. Cu siguranță ne vor veni înainte ca noi să dăm o comandă pentru calibrul 155”

Cătălin Striblea: Adică nu facem lucrurile astea acum și ar trebui să luăm din altă parte, dar și acolo vrea multă lume. Comenzile durează ani de zile, să spunem.

Rareș Năstase: „Eu am aflat, cu ocazia reportajului, că sunt comenzi care pentru anumite tipuri de muniție durează și un de zile. Mi-a scris cineva: chiar trei ani pentru calibrul 155. Noi am cumpărat Tancurile Abrams și urmează să ne vină în 2026. Cu siguranță ne vor veni înainte ca noi să dăm o comandă pentru 155 la momentul acesta.

Ele vin în mare parte din SUA și înțeleg că în SUA au cam blocat, ei își refac stocurile lor, au trimis în Ucraina și în alte zonhe și atunci nu mai trimit nimic în străinătate – astea sunt informațiile pe surse”.

Rareș Năstase: „Dacă tu ai liniile tot de sorginte slavă, rusească, tu ar trebui să le schimbi ca să poți să produci ce îți cere Armata în prezent”

Cătălin Striblea: În schimb, avem bani. Deci România are banii. Și acum să ne uităm la ce ai văzut tu ieri. Întâi fabricile de stat: 30 de ani abandonate pentru că era și pace…

Rareș Năstase: „Prima întrebare pe care am pus-o de când a început războiul din Ucraina: cu ce s-a schimbat industria de Apărare cu capital de stat de la noi? Ce s-a întâmplat în fabrici, concret? Sindicaliștii din toate unitățile în care am fost și am vorbit au spus că nu s-a schimbat nimic. Nimic la modul că nu s-au făcut investiții, nu s-au adus bani acolo, nu a existat retehnologizare.

Unele dintre ele sunt în conservare, sunt în acel plan de mobilizare, sunt pe o lege specială – nu te poți atinge de ele. Ei păstrează un nucleu de oameni în unele cazuri. La uzinele în conservare, de exemplu, este un nucleu de oameni – sunt plătiți, de multe ori nu fac mai nimic. Ei se ocupă de partea de conservare, iar conservarea fără tehnologizare însemană că liniile acelea stau și oamenii stau probabil și sunt plătiți”.

Cătălin Striblea: Acum nu i-a chemat nimeni să producă cu asupra de măsură în momentul acesta?

Rareș Năstase: „Nu. Liniile acestea ar trebui transformate. În mod normal, tu vii pe o piață competitivă. Armata Română cere, cer și alte armate. Dacă tu ai liniile tot de sorginte slavă, rusească și așa mai departe, tu ar trebui să le schimbi ca să poți să produci ce îți cere Armata în prezent. Ori nu se întâmplă asta”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Citește și: Ursula von der Leyen, la congresul PPE: „Putin este vinovat de crime de război și va trebui să plătească. Există un tribunal la Haga care îl așteaptă” | AUDIO

Citește și anterioarele ediții în care „România în Direct” a dezbătut alături de „România, te iubesc!” anchetele care fac lumină în România

4. Corupția și birocrația, bolile cronice de care suferă sistemul de sănătate românesc. Alex Dima: Spitalul Clinic Colțea a pierdut o finanțare din fonduri europene pentru că nu are cadastru | VIDEO

3. Afaceriști în funcții publice: Cum își controlează firmele unii deputați și senatori din România prin intermediul rudelor. Paula Herlo: „Banii cei mai mulți îi fac în relația cu statul” | VIDEO

2. Evaziunea fiscală în România. Cosmin Savu, despre firmele care plătesc taxe în Bulgaria: „O mare fraudă este TVA-ul intracomunitar” | VIDEO

1.Paul Angelescu, despre construcțiile ilegale pe zona protejată a plajelor Corbu și Vadu: A fost retrocedat teren inclusiv din interiorul bazei militare NATO situată între cele două plaje | VIDEO