Confidenţialitate

Paul Angelescu, despre construcțiile ilegale pe zona protejată a plajelor Corbu și Vadu: A fost retrocedat teren inclusiv din interiorul bazei militare NATO situată între cele două plaje | VIDEO

România în Direct face din nou echipă cu România, te iubesc! într-un nou sezon de anchete prezentate în cadrul emisiunii moderate de Cătălin Striblea la Europa FM. De data aceasta, „România, te iubesc!” aduce în prim plan modul în care a închis ochii statul român și a permis autorizarea unor construcții în zona protejată a plajelor de la Corbu și Vadu. Jurnalistul „România, Te Iubesc!” – Paul Angelescu – a vorbit la Europa FM și despre ancheta care arată cum zeci de clădiri au fost construite ilegal pe plajele din Mamaia Nord și Mangalia. 

Paul Angelescu, despre construcțiile în zona protejată a plajelor Corbu și Vadu: „Din Grindul Chituc, de-a lungul plajei Vadu, au fost retrocedate peste 1000 de hectare de teren”

„E rezervația biosferei Deltei Dunării. Povestea acolo se numește Grindul Chituc – este o limbă de pământ care se întinde pe o suprafață cam de 6000 de hectare între lacul Sione și Marea Neagră. Geografia asta între lac și mare o face unică și ca biodiversitate și ca frumusețe și este și ultima plajă sălbatică din România unde poți ajunge cu mașina. Mai la nord de Vadu intri deja în Delta Dunării și nu mai poți ajunge cu mașina, trebuie să ajungi cu barca.

Și evident că presiunea imobiliară este foarte mare acolo – a început încă din anii 2000. Din Grindul Chituc, de-a lungul plajei Vadu, au fost retrocedate peste 1000 de hectare de teren. Ca să facem o comparație și ca să ne facem o idee ca ordin de mărime ce înseamnă 1000 de hectare, cred că Năvodari și Mamaia împreună – stațiunile – au cam 600 de hectare”, a explicat Paul Angelescu la Europa FM.

Cătălin Striblea: Dar cum au putut fi retrocedate? Au fost oameni care au avut terenuri acolo la malul mării, pe plajele acelea?

Paul Angelescu: „Nu, însă au fost tot felul de portițe legale prin care veneau tot felul de moștenitori cu terenuri în alte zone sau chiar în alte localități cu drepturi litigioase și care, apoi, erau puși în posesie în zona Grindului Chituc și erau puși în posesie chiar în terenurile cele mai bune din apropierea plajei”.

Paul Angelescu: Aproximativ 300 de hectare din interiorul bazei militare NATO dintre Corbu și Vadu au fost retrocedate de primării. MApN a recâștigat aproape 100 de hectare și încă mai are procese pe rol, dar trebuie să mai deschidă și altele pentru a recăpăta terenurile

Paul Angelescu: „Ca un detaliu interesant: în zona aceea între Corbu și Vadu, România are și o bază militară foarte importantă, o bază NATO unde se fac exerciții cu militari NATO, unde avem apărare strategică antiaeriană, rachetele Patriot și așa mai departe. Și la un moment dat cei la MApN s-au trezit că primăriile din zonă puseseră în posesie vreo 300 de hectare și în interiorul bazei”.

Cătălin Striblea: Adică au retrocedat din baza militară?

Paul Angelescu: „Da și MApN a trebuit să ia fiecare teren în parte – sute parcele, de loturi – și să deschidă câte un proces pentru fiecare teren. A recâștigat vreo 100 și ceva de hectare înapoi definitiv și irevocabil. Mai are încă procese pe rol și mai trebuie să deschidă și altele ca să-și recapete terenurile.

Și am menționat noi și o investigație făcută de cei de la Rise Project și Info Sud-Est în care au descoperit ei că o parte din terenurile din baza militară NATO ajunseseră prin retrocedări, vânzări și revânzări către niște firme care erau controlate în acționariat de apropiați ai regimului Bashar al-Assad din Siria. Deci cam acolo se ajunsese”.

Clădirile construite ilegal pe plajele din Mamaia Nord: „O anchetă pe care am făcut-o în 2019, când începuseră să construiască blocurile acelea înalte pe prima linie a plajei, înainte de lărgirea plajelor”

Cătălin Striblea: O anchetă extrem de complicată și cu multe reverberații. Hai să pornim de la marea aceea de blocuri pe care o știe toată lumea. Deci, de la Mamaia Nord până la Năvodari; nu e prima dată când ai fost acolo. Sunt sute de blocuri, dar acolo – aflu de la tine acum – că autoritățile statului au ascuns un plan care ar fi arătat unde, cât și cum puteai să construiești.

Paul Angelescu: „Da, asta e o anchetă pe care am făcut-o în 2019 când începuseră să construiască blocurile acelea înalte pe prima linie a plajei, înainte de lărgirea plajelor și ideea mi-a venit atunci când am observat că spre după-amiază când soarele pică cumva spre vest, deja umbra blocurilor foarte înalte acoperă toată plaja.

Și am descoperit o lege din 2022 care spunea că trebuie să existe un coridor de protecție de la linia cea mai înaintată a valului – de 50-150 de metri – spre uscat în interiorul căruia nu se poate construi decât cu niște excpeții foarte, foarte mici și toată lumea cu care vorbeam pe litoral în 2019 spunea <<OK, bine, hai să zicem că știm despre legea asta, dar nimeni nu ne-a spus cum să trasăm linia>>.

Și noi am aflat că, de fapt, toate acestea fuseseră făcute și exista un studiu pentru întreg litoralul care trasa linia asta și care scotea din joc foarte multe dintre construcțiile mari, înalte, construite de exemplu în Mamaia sau în Năvodari în prima linie de la plajă”.

Cătălin Striblea: Adică ele nu ar fi trebuit să existe.

Paul Angelescu: „Exista studiul acesta care putea să le scoată din joc. Doar că studiul a fost făcut și a fost ținut după aceea în sertarul unui institut al statului român” / „Între timp, au fost lărgite plajele și, automat, toate blocurile aelea au intrat cumva în legalitate”

Paul Angelescu: „Acum… nu știu dacă ar fi trebuit sau nu ar fi trebuit să existe, dar exista studiul acesta care putea să le scoată din joc. Doar că studiul a fost făcut și a fost ținut după aceea în sertarul unui institut al statului român. Și primarii au putut să vină după aceea să spună <<Domnule, dar nouă nu ne-a spus nimeni unde este linia asta, așa că noi, de bună-credință, am dat OK-ul pentru construcții>>. Între timp, au fost lărgite plajele și, automat, toate blocurile aelea au intrat cumva în legalitate pentru că nu mai intrau în coridorul”.

Cătălin Striblea: Dar sunt construcții acolo – spune ancheta ta – pe care Prefectura le-a atacat tehnii. Adică, oamenii încearcă să obțină diverse documente care ar putea să ducă la demolare. E asta o situație o plauzibilă – să fie demolate blocurile acolo?

Paul Angelescu: „După ce a fost scandalul acela mediatic în urma mai multor anchete – printre care și la România, te iubesc! – despre cartierul de vile care începuse să fie construit pe plaja de la Corbu, plaja sălbatică din Delta Dunării, Inspectoratul de Stat în Construcții a trimis inspectori să verifice clădirile de pe plaja Corbu și după aceea au făcut un control extins și în Năvodari, unde cred că era evident pentru oricine că sunt o groază de nereguli acolo.

Și evident că după ce au deschis și autoritățile ochii au constatat vreo 100 și ceva de autorizații de construire și certificate de urbanism cu totul felul de nereguli. Au trimis rezultatul controalelor mai departe la Prefectura Constanța, iar aceasta a trebuit să deschidă un proces pentru fiecare document în parte, și după aceea în funcție de soluția procesului definitivă și irevocabilă s-ar putea în cele din urmă să se ajungă la demolare. Dar noi știm că am mai avut situații din acestea și în București”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” alături de „România, te iubesc!”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cosmin Savu, „România, te iubesc!”, despre Iulian Dumitrescu: „Există suspiciuni că protecția dumnealui a fost la cel mai înalt nivel, inclusiv în servicii secrete” | VIDEO