Confidenţialitate

Siria solicită ajutor din partea UE, în urma cutremurelor. Peste 2.400 de persoane au murit în această țară din cauza seismelor din 7 februarie

Siria cere ajutorul Uniunii Europene, la două zile de la producerea cutremurelor. Oficialii de la Damasc au activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii, au confirmat reprezentanții Comisiei Europene. Sunt peste 2.400 de morți în Siria, după ce mii de clădiri din nordul țării s-au prăbușit.

Comisarul european pentru gestionarea dezastrelor, Janez Lenarcic a spus că, miercuri dimineață, a primit o solicitare din partea guvernului Siriei pentru asistență prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, scrie ziarul britanic The Guardian.

Înființat în 2001, acest mecanism poate fi activat de orice țară din Europa și nu numai, când nu mai poate face față unei situații de urgență.

Oficialul european a încurajat țările membre să contribuie cu ajutoare pentru Siria.

Locuitorii din nordul Siriei, zona cea mai afectată de cutremure, s-au plâns că autoritățile au trimis salvatori doar în anumite regiuni și că nu există niciun fel de echipamente pentru îndepărtarea plăcilor mari de beton.

Din 2011, de la începutul războiului civil, Siria se află sub sancțiuni internaționale, iar schimburile economice cu alte țări s-au redus drastic.

Zonele aflate sub control guvernamental au primit până acum ajutoare doar prin intermediul agențiilor ONU cu sediul în Damasc.

Organizația Semiluna Roșie din Siria a solicitat de asemenea ajutor și Statelor Unite, iar Uniunii Europene i-a cerut să ridice sancțiunile ce vizează Siria.

Foto: Shutterstock

Citește și: Peste 11.000 de morți în urma cutremurelor din Turcia și Siria