Siria: Expertii ONU au recoltat probe biologice de la victimele atacului chimic

Consiliul de Securitate al ONU a amânat luarea unei decizii în cazul Siria.

În Siria, experţii ONU au recoltat probe biologice de la victime ale presupusului atac chimic de săptămâna trecută.

Potrivit unor înregistrări video difuzate de militanţii împotriva regimului lui Bashar al-Assad, specialiștii Națiunilor Unite sunt prezentați în ceea ce pare a fi un spital de campanie, instalat într-o localitate la est de Damasc.

Membrii organizației s-au reunit aseară și-au hotărât să aștepte concluzia inspectorilor Națiunilor Unite.

Experţii ONU au fost trimiși la locul atacului de lângă Damasc – acolo unde se presupune că armata siriană a folosit arme chimice împotriva civililor.

Specialiștii au recoltat deja probe de sânge, urină și păr de la victime. Opoziția siriană susține că în atacul din 21 august ar fi fost ucise sute de persoane.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon susține că experţii au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia munca pe teren, după care vor efectua analize ştiinţifice şi vor prezenta un raport Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

NATO, la rândul său, anunță că o intervenție directă a Alianței nu este pe ordinea de zi.

Și guvernul de la Londra precizează că trebuie să vadă rezultatele inspectorilor ONU înainte de a răspunde militar. Parlamentul britanic se pronunță astăzi asupra unei moțiuni în care se deplânge folosirea armelor chimice în Siria de către regimul lui Bashar al-Assad.

La rândul său, președintele Barack Obama spune, de la Washington, că nu a luat încă o decizie asupra situației din Siria.

Cancelarul german Angela Merkel, pe de altă parte, apreciază că probele unui atac chimic împotriva unor civili în Siria sunt suficiente. Merkel a făcut această declarație după o convorbire cu premierul britanic David Cameron.

Rusia susține însă că planurile occidentalilor privind o intervenție militară sunt o sfidare la adresa Cartei ONU şi altor norme ale dreptului internaţional.