Siria – Clericii musulmani permit populatiei sa consume carne de caine, pisica si magar

Agențiile umanitare cer guvernului sirian să permită livrarea de ajutoare.

Situația e disperată în Siria.

Pentru că tot mai mulți oameni, aflați în regiuni controlate de rebeli suferă de foame, clericii musulmani au permis populației să consume carne de câine, de pisică și măgar – considerată până acum improprie consumului uman de către islam.

Pentru musulmani, e sărbătoarea Eid-al-Adha, numită și festivalul sacrificiului.

În această perioadă, oamenii sacrifică animale și împart carnea cu familia, vecinii și cei sărmani.

Dar sunt și sirieni mai puțin norocoși, care trebuie să supraviețuiască în mijlocul conflictelor, în suburbiile Damascului, controlate de rebeli – relatează jurnaliștii BBC. Pentru că suferă de foame, clericii musulmani au emis o fatwa, un fel de ordin religios, prin care li se permite sirienilor să consume și carne de câine, de pisică și de măgar, interzisă de fel de islam. Clericii spun că acesta e un strigăt de ajutor adresat lumii întregi și avertizează că dacă nu vor înceta violențele se va ajunge în situația ca vii să îi mănânce pe cei morți.

Între timp, agențiile umanitare cer guvernului sirian să permită livrarea de ajutoare.

E o situație absurdă pentru civilii sirieni din aceste suburbii care văd zilnic inspectori în domeniul armelor chimice dar nu și ambulanțe și convoaie cu ajutoare – spune directorul organizației Medici fără Frontiere, Chirstopher Stokes.

Pe 21 august, sute de oameni au murit în Siria în urmaunui atac cu gaze toxice. Inspectorii nu au stabilit nici acum cine a comis atacul, iar guvernul și rebelii se acuză reciproc.