Confidenţialitate

Sindicatele, nemulțumite că majorarea salariului minim a fost aprobată de Guvern fără a se ține cont de consultări | AUDIO

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a aprobat majorarea salariului minim fără a ține cont de punctul lor de vedere. Creșterea salariului de la 2550 lei la 3000 de lei brut este insuficientă.

În plus, modul de aplicare a acestei majorări, din care suma de 200 de lei e scutită de taxe, va face ca un angajat cu salariul minim să câștige mai mult decât unul încadrat cu peste 3.000 de lei, a spus la Europa FM, prim-vicepreședintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu:

„Creșterea respectivă nu este suficientă pentru creșterea prețurilor în acest moment, dar ce este mai grav este modul de aplicare. În momentul în care, pentru 3.000 de lei, dai deoparte 200 lei și nu-i taxezi, cei care au 3.000 de lei, deci lucrătorii care sunt încadrați cu salariul minim pe economie, vor avea un net mai mare decât salariații care vor depăși cu un leu această sumă de 3.000 de lei. Este discriminatoriu și dezastruos, noi am solicitat ca suma de 200 de lei să nu se taxeze la toate salariile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele vor negocia în perioada următoare cu parlamentarii, singurii care mai pot schimba ceva în privința deciziei Guvernului de majorare a salariului minim brut:

„Vom continua să ne menținem poziția pentru că această ordonanță de urgență numită trenuleț, în care au fost modificate foarte multe acte legislative, va intra în Parlament. Deci, dacă Hotărârea de Guvern stabilește salariul minim la 3.000 de lei și atât, Ordonanța de Urgență intră în Parlament și acolo este vorba de modificarea Codului Fiscal, acolo se poate modifica respectiva aplicare, aceea cu netaxarea sumei de 200 de lei doar la salariul minim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Majorarea salariului minim la 3.000 de lei se va aplica de la 1 ianuarie. 200 de lei vor fi scutiți de taxe, iar un angajat ar urma să aibă un salariu minim net de peste 1850 de lei.

Citește și: Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO