Confidenţialitate

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ protestează față se salariile mici. George Purcaru: „Suntem prioritate națională din vorbe, o dată la patru ani” | VIDEO

„Academia Europa FM” expune azi problema protestelor din învățământ. Marcel Bartic, moderatorul emisiunii, îl are joi ca invitat pe George Purcaru – vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Lipsa banilor în învățământ atrage cu sine și apariția protestelor. Sindicatele din învățământ au anunțat că vor porni proteste din cauza subfinanțărilor.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat startul protestelor. Nu suntem nici noi bucuroși că în prag de sărbători că în loc să ne gândim la aceste sărbători suntem nevoiți să ieșim în stradă. Protestele deja au început. Ieri a fost primul la Buzău, colegii noștri au ieșit în stradă. În mod special, am început aceste demersuri și aceste proteste pentru personalul nedidactic, dar sigur că vorbim și despre personalul auxiliar și pentru personalul didactic de predare.

Acum, situația este foarte tensionată și ingrată. Vorbim și despre un buget foarte, foarte mic și aceste măsuri anunțate de către Guvernul României pentru anul 2023 – acele majorări care nu sunt, de fapt, majorări”, a explicat la Europa FM George Purcaru.

George Purcaru: „Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani”

„Noi am așteptat încă din septembrie 2020 aplicarea în integralitate a Legii 153. Aveam Legea de partea noastră, Lege care prevedea foarte clar ca în septembrie 2020 Legea 153 să se aplice pentru educație. Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani. În fapt, cea mai bună dovadă că nu suntem prioritate națională, ba suntem lăsați în coadă – vorbim despre această alocare de procent din PIB foarte mică.

A fost un șoc și pentru noi pentru că nu ne-am așteptat că o să avem un astfel de procent – 2,1% strict pentru Educație – nu ajunge mai mult de 3,2% din PIB cu tot ceea ce se întâmplă – fonduri alocate către Consiliile Locale, Consiliile Județene. Dar este strigător la cer că am ajuns într-o astfel de situație”, a mai spus George Purcaru.

George Purcaru, despre personalul nedidactic: „Oamenii aceștia sunt condamnați. Nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”

„Sistemul de educație nu mai este atractiv nici pentru cadre didactice, nici pentru personal auxiliar, nici pentru personalul nedidactic. În București, pentru a angaja personal nedidactic reprogramezi un concurs de foarte multe ori pentru că nimeni nu vine. Nici nu are cum să vină cineva când vorbim despre salarii exagerat de mici: între 1700 și 2200 de lei pentru personalul nedidactic. Oamenii aceștia sunt condamnați la… nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”, a mai explicat George Pucaru.

George Purcaru: „Profesorii debutanți sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare”

„Profesorul debutant are un salariu foarte mic: 2782 de lei la momentul acesta , fără dirigenție, dar trebuie să spunem foarte clar că de cele mai multe ori nu au această dirigenție care ar fi însemnat o majorare a salariului de bază cu 10% și aceea… infim de mică. Și acești colegi ai noștri, profesori debutanți, sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare.

Peste 50%, 54% în primii cinci ani – mă refer la cei tineri – părăsesc sistemul tocmai din aceste motive. Mai mult decât atât, nu vorbim doar de salarii, vorbim și despre condițiile de muncă pentru că sunt foarte importante. În multe cazuri, nici naveta colegilor noștri care merg în zone izolate și în sate îndepărtate de localitatea de domiciliu nu este decontată. Ajungem în instanță să recuperăm și astfel de lucruri”, a mai spus George Purcaru.

Nu putem vorbi despre calitate, despre viitor cu alocări de 2,1% din PIB. Avem un articol foarte clar în Legea Educației care spune: 6% din PIB. Dacă s-ar aduce investiții – și aici nu vorbim doar de partea de salarii, deși azi ne doare foarte mult acest lucru pentru că ai noștri colegi nu mai pot trăi. Vin sărbătorile și matematica în învățământ a devenit scădere. În loc să aduni, te gândești ce mai tai de pe listă,

Vă dau exemplu, chiar am fost ieri, alături de colegii de la protestul de la Buzău, o tânără îngrijitoare care avea 1832 de lei și 300 de lei îi dădea pe navetă – care nu i se decontează – și avea și copil în întreținere. Nu vreau să mă gândesc cum poate trăi această colegă a noastră și ca ea sunt foarte, foarte mulți. De aceea am declanșat aceste proteste, iar acestea vor continua în toată țara, dar și în Capitală”, a mai spus George Purcaru.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”