Confidenţialitate

Misterul testelor rapide pentru elevi: Cum vor ajunge la cei care trebuie să le aplice? Profesorii reclamă felul în care testele au fost primite

Primele teste rapide anti COVID pentru elevi și profesori au ajuns la Inspectoratele școlare, după ce livrarea lor a fost amânată de mai multe ori.

Însă, profesorii au rămas surprinși să descopere că testele trebuie asamblate, componentele fiind trimise separat.

În plus, lipsesc instrucțiunile de folosire. Ministrul Educației recunoaște că sunt probleme, dar spune că – peste tot în lume – testele ar fi fost distribuite la fel.

În cutii mari de carton, în care se află, în pungi diferite, zeci de bețișoare, de capace, de flacoane și de pliculețe cu substanță – așa au ajuns testele de salivă în școli.

Făra instrucțiuni, fără prospect.

Profesorii ar trebui să asambleze toate aceste elemente într-un kit complet.

Senatorul USR, Ștefan Pălărie, a făcut publice fotografii cu testele primite în școli:

Ele au venit ambalate vrac. Fără nici o instrucțiune, fără nici un prospect de cum anume ar trebui să funcționeze testul la nivel individual și fără să fie clar cine ar trebui să asambleze bucățile, în așa fel încât să facă un kit complet de test.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, recunoaște că absenta ambalajului individual al testelor este, într-adevăr, o problemă.

El spune, însă, că testele au fost comandate potrivit cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului, iar contractele au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cu alte cuvinte, școlile au primit ce s-a achizițonat.

Iar potrivit IGSU așa se livrează testele în toată lumea, la pachet și nu individual.

Ca urmare, școlile trebuie să găsească soluții. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu:

La acest moment, problema este rezolvată. Au fost achiziționate pungi sterile și mănuși de unică folosință, pentru a asigura acest proces care, într-adevăr, este complicat, îngreunează lucrurile, dar trebuie găsite soluții, în condițiile în care IGSU ne-a informat că aceasta este modalitatea de livrare în întreaga lume.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna viitoare, joi, fiecare elev ar trebui să primească un test rapid antiCovid.

Rămâne de văzut dacă acestea vor ajunge la elevi în timp util și necontaminate, având în vedere că este și minivacanța de 1 Decembrie.

Următoarea tranșă de teste va fi primită pe 9 decembrie.