Confidenţialitate

Sindicatele din Administrația Penitenciarelor : între 370 şi 550 milioane de euro, ”premii” pentru deținuți

Despăgubirea deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare va costa statul român între 370 şi 550 milioane de euro, susțin sindicatele din Administrația Penitenciarelor .

Într-un comunicat, acestea afirmă că, periodic, trebuie să corecteze “încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei” care, deşi a avansâat sume de bani pentru despăgubiri, acum susține că n-a făcut-o”.

Sindicaliştii din ANP îl acuză de minciună pe Tudorel Toader și ataşează comunicatului o declaraţie video a ministrului din 20 octombrie 2017 :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astfel, un calcul al sindicaliştilor arată că un deținut ar putea să obțină pentru ultimii 5 ani 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi) sau 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi).

Cheltuielile propuse de către ministrul justitiei pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcția a 1.500 de școli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educația și sănătatea fiind declarate priorități naționale- subliniază sindicaliștii din ANP.
În plus, ei atrag atentia ca niciodata CEDO nu a cerut despăgubirea infractorilor, lucru care nu ar rezolva problema inchisorilor improprii, ci îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.

Dacă inițiativa ministrului Tudorel Toader s-ar concretiza, ar urma să beneficieze de aceste despăgubiri oameni precum Beniamin Jianu, condamnat pe viață pentru omorîrea a 5 oameni într-o singură zi și eliberat după 22 de ani de detenție, Petru Hera Cristea – recidivist condamnat pentru viol și tâlhărie, eliberat după ce a executat 1.070 de zile de închisoare, Nicolae Dumitru zis Niro, Mircia Gutau și Gheorghe Ștefan – condamnați pentru corupție, Mihai Stoica (zis Meme), Mircea Băsescu, Gregorian Bivolaru, Claudiu Sibişean – condamnat pentru infracțiuni de crimă organizată și eliberat după 1.893 zile de inchisoare sau Lucian Darie – condamnat pentru pedofilie si pornografie infantilă și eliberat după ce a executat 1.218 zile închisoare.

Sindicatele atrag totodată atenția că intervalul 2012-2017 pentru care s-ar aplica aceste “premii” este, în fapt, perioada în care s-a înregistrat minimul istoric al deținuților.