SIMULARE EVALUARE NAŢONALĂ 2015: Ce perle au scris elevii la proba la limba română

După ce anul trecut mai puţin de 50% dintre adolescenţi au luat note peste 5, matinalii Europa FM au fost curioşi să vadă cum s-au descurcat de această dată şcolarii la SIMULAREA EVALUĂRII NAŢONALE 2015.

Doina populară şi analiza unui fragment dintr-un articol din presă au fost cele două subiecte pe care elevii clasei a VIII-a le-au avut de rezolvat luni, la proba scrisă la Limba şi literatura română

Printre perlele remarcate, miercuri, de Vlad Petreanu şi George Zafiu, în Deşteptarea, au fost şi cele care făceau referire la versurile de mai jos din doina populară ‘Foaie verde fir mohor’:

‘Foaie verde mărăcine,

Cine n-are dor pe lume

Să vină seara la mine.

Să vie să-l împrumut

Că la mine e dor mult,

Ca nisipul de pe prund’

  • ‘Deşi pare ruşinos să spun asta, textul pare scris de o femeie uşoară, care îi invită pe bărbaţi la ea în fiecare noapte. Mesajul este clar în versul: să vină seara la mine’.
  • ‘Autorul se văicăreşte că îi e foarte dor. Autorul se laudă că are o grămadă de dor şi poate să mai dea şi la alţii, dacă alţii are prea puţin’
  • ‘Comparaţie e când poporul spune că dragostea e ca nisipul. Pentru mine dragostea e ca un foc care îl simţi în stomac’.
  • ‘Seara e prima parte din vorbirea autorului. În acest caz, vorbirea e în scris’.

Elevii clasei a VIII-a au susţinut luni simularea Evaluării Naţionale la Limba română şi marţi simularea Evaluării Naţionale la Matematică. Miercuri este programată proba de Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele vor fi afişate în 6 martie.