Confidenţialitate

Simptomele sindromului de tunel carpian

Aici există un mic spațiu numit tunel carpian prin care trec tendoanele mușchilor și un nerv important numit nerv median. Acesta controlează mișcările și simțurile primelor patru degete.

Ce este sindromul de tunel carpian și cum apare acesta?

În momentul în care pereții tunelului carpian se inflamează, spațiul se îngustează și apare compresia nervului median, iar acesta își pierde din funcție.

Cauzele sunt numeroase, printre care obezitatea, bolile de tiroidă, diabetul sau fumatul. Este considerat și boală profesională în cazul celor care efectuează mișcări frecvente de flexie-extensie din încheietura pumnului precum tastarea la computer sau cântatul la un instrument pe perioade lungi de timp. Poate apărea și ca urmare a unor fracturi ale oaselor antebrațului sau mâinii.

Simptomele constau în durera surdă a mâinii, care apare inițial noaptea. Se însoțește de furnicături și slăbiciune musculară. Dimineața primele patru degete sunt amorțite și rigide pentru că nu este controlat de nervul median.

Întârzierea diagnosticului conduce la deteriorarea funcției nervului median și atrofia mușchilor mâinii.

Încetarea mișcărilor cauzatoare, repausul, gheața și antiinflamatoarele pot calma simptomele ușoare. Dacă acestea nu încetează și se intensifică, operația devine o opțiune. Chirurgul va secționa unul dintre pereții tunelului carpian, iar presiunea exercitată asupra nervului median va scădea.

Un sfat util pentru prevenirea sindromului de tunel carpian: asigurați-vă că încheietura mâinii este dreaptă și coatele sunt alături de corp și îndoite la 90 de grade atunci când lucrați la computer.