Confidenţialitate

Simona Camelia Marcu este noul președinte al CSM

Simona Camelia Marcu, membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Înaltei Curți de casație și Justiție, a fost aleasă vineri președinte al CSM, ea primind votul favorabil a 11 dintre membrii Consiliului, opt votând împotriva, relatează News.ro.

Potrivit CV-ului sau, Simona Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1988 și a fost jurisconsult, judecător la Judecătoria Sector 1 și la Tribunalul București, președinte de secție, vicepreședinte al Tribunalului București, judecător la Curtea de Apel București și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

În proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea că membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu a pledat pentru „echilibrul sistemului judiciar”, arătând că „CSM trebuie să-și asume pe deplin rolul constituțional de garant al independenței justiției și să se implice în stabilirea și aplicarea unor politici judiciare constante și coerente”.

De asemenea, ea a pledat pentru indemnizațiile și pensiile judecătorilor, arătând că „aceste elemente nu constituie și nu trebuie tratate că privilegii ale acestei categorii profesionale, ci că o condiție obligatorie pentru asigurarea independenței justiției”.

Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2017, judecătoarea are un apartament de 143 de metri pătrați și o casă de 285 de metri pătrați în București.

În declarația să de avere sunt menționate și proprietăți ale soțului sau, avocatul Vasile Gil – o casă în Alexandria și terenuri în București, Mogoșoaia și Alexandria.

Simona Marcu deține și două autoturisme Alfa Romeo și Peugeot, precum și bijuterii în valoare de 6.000 de euro. Ea are și credite la bănci în valoare totală de peste 183.000 euro.

La capitolul venituri, judecătoarea a menționat suma de 227.861 de lei încasată că judecător la ICCJ, 24.747 de lei obținuți că membru în comisii de concurs la CSM, 14.612 de lei că „formator” la Institutul Național al Magistraturii și 17.550 de lei din închirierea apartamentului din București. Ea a menționat și veniturile Cabinetului de avocatură Vasile Gil, în suma de 437.978 de lei.

În februarie 2017, Simona Camelia Marcu a cerut în ședința CSM sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifică modul în care procurorul general Augustin Lazăr, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat. Ea a cerut suplimentarea ordinii de zi a CSM cu acest punct, dar solicitarea a fost respinsă.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuții principale: reprezintă CSM în relațiile interne și internaționale; coordonează activitatea Consiliului și repartizează lucrările pentru plen și secții; prezidează lucrările plenului CSM, cu excepția cazului în care la lucrări participa președintele României; propune plenului măsurile necesare pentru începerea procedurilor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și de ocupare a locurilor devenite vacanțe; semnează actele emise de plen; sesizează Curtea Constituțională, în vederea soluționării conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice; desemnează membrii Consiliului Superior al Magistraturii care pot fi consultați pentru elaborarea unor proiecte de acte normative; prezintă, în ședința publică a plenului, raportul anual asupra activității CSM, care se transmite instanțelor și parchetelor și se da publicității.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii îndeplinește orice alte atribuții stabilite de lege, de Regulamentul de organizare și funcționare administrativă a CSM și de plen.

Sursa foto: digi24.ro